Адаптивні моделі забезпечення економічної безпеки аграрних підприємств в умовах впровадження інноваційних післязбиральних технологій та переходу до регенеративного землеробства - Рябоволик, Тетяна Федорівна; Липчанський, Володимир Олександрович; Бродовський, Володимир Станіславович; Кабак, Сергій Іванович; Попович, Ярослав Анатолійович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
Метою дослідження є формування чільних засад адаптивних моделей забезпечення економічної безпеки аграрних підприємств у контексті інтеграції інноваційних післязбиральних технологій та переходу до регенеративного землеробства. Під час проведення дослідження застосовувався комплекс методологічних підходів, який забезпечив аналіз трансформації агропідприємств у сучасних умовах. Зокрема, культурологічний та системний аналіз дозволив оцінити роль інновацій у розвитку виробничих ланцюгів та економічної безпеки підприємств. Компаративний метод дав змогу порівняти різні цифрові та післязбиральні технології, впроваджені в Україні та за кордоном, і визначити їх ефективність. Структурно-функціональний підхід забезпечив детальний розгляд впливу окремих технологічних блоків – цифровізації, енергетичної модернізації та регенеративного землеробства – на стабільність та прибутковість агропідприємств. Історико-логічний метод дозволив простежити тенденції змін у виробничих практиках та оцінити довгострокові наслідки модернізації й інтеграції цифрових систем. У центрі уваги перебуває взаємозв’язок між зменшенням післязбиральних втрат та підвищенням фінансової стабільності підприємств, а також роль інноваційних технологічних рішень у забезпеченні сталого функціонування агропідприємств. При цьому, вагома увага приділяється оцінці ефективності цифрових систем моніторингу, точного землеробства, енергетичної модернізації та регенеративних практик, які сприяють не лише оптимізації використання природних ресурсів, а й підвищенню екологічної та соціальної відповідальності аграрного виробництва. Отримані результати в ході проведеного дослідження демонструють, що впровадження адаптивних моделей економічної безпеки дозволяє значно знизити післязбиральні втрати продукції (приблизно 12–20%), відновити родючість ґрунтів, оптимізувати витрати енергетичних і матеріальних ресурсів, і безпосередньо забезпечити прогнозованість виробничих процесів. У такому разі комплексна інтеграція цифрових, технологічних і регенеративних підходів створює передумови для формування стійких економічних, екологічних і соціальних систем, що сприяють стабілізації доходів персоналу, покращенню умов праці та зміцненню конкурентоспроможності підприємств на національних і міжнародних ринках. У висновках підкреслено, що подальший розвиток адаптивних моделей економічної безпеки потребує суттєвого дослідження взаємозв’язку між інноваційними технологіями, регенеративними практиками і цифровізацією управлінських процесів. В свою чергу, окреслені підходи відкривають перспективи для вдосконалення стратегій управління ризиками, підвищення ефективності післязбиральної обробки та комплексного управління ресурсами агропідприємств, забезпечуючи їх довгострокову економічну, екологічну та соціальну стійкість.