Економічна оцінка проектування та організації рекреаційних послуг закладів готельно-ресторанного господарства Волинської області з використанням інноваційних технологій - Лепкий, Михайло Іванович; Дащук, Юлія Євгенівна; Подоляк, Володимир Миколайович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
У статті дано економічну оцінку проектування та організації рекреаційних послуг закладів готельно-ресторанного господарства Волинської області з урахуванням інноваційних технологій. Мета статті полягає в обґрунтуванні теоретичних засад і розроблення практичних рекомендацій щодо економічної оцінки процесів проектування та організації рекреаційних послуг у закладах готельно-ресторанного господарства Волинської області з використанням інноваційних технологій, для підвищення ефективності їх функціонування, конкурентоспроможності та стійкого розвитку регіонального туристично-рекреаційного комплексу. Для досягнення мети використано теоретичні методи дослідження, такі як аналіз, синтез, індукція, дедукція, що дозволили вивчити та узагальнити наукові підходи до сутності, структури та економічного змісту рекреаційних послуг, а також проаналізувати сучасний стан розвитку галузі у регіоні. Крім того, емпіричні методи (статистичний аналіз, порівняльний, факторний аналіз) були застосовані для економічної оцінки діяльності підприємств регіону з урахуванням рівня інноваційності, що виявило більшу завантаженість номерного фонду, рентабельність, середній чек та ефективність надання додаткових послуг у закладах, які застосовують сучасні цифрові та автоматизовані рішення. Встановлено, що рекреаційні послуги виконують важливу функцію у формуванні комплексного рекреаційного продукту Волинської області та є важливим джерелом доходів для готельно-ресторанних закладів. Проведено SWOT-аналіз економічної ефективності галузі, який дозволив визначити сильні сторони та можливості Волинської області для інноваційного розвитку, а також слабкі сторони і загрози, що потребують стратегічного управління та модернізації інфраструктури. Отримані результати підтверджують, що інтеграція інноваційних технологій у проектуванні та наданні рекреаційних послуг створює передумови для зростання прибутковості підприємств, підвищенні конкурентоспроможності регіону та формування високоякісного рекреаційного продукту. Практична значущість дослідження полягає у визначенні напрямів підвищення економічної ефективності закладів готельно-ресторанного господарства Волинської області, що може слугувати основою для розробки стратегій інноваційного розвитку регіональної індустрії рекреаційних послуг.