Особливості оцінки ефективності системи геріатричного менеджменту - Елгабсі, Йонатан; Рибальченко, Світлана Миколаївна; Єфіменко, Аліна Юріївна; Завальна, Дарʼя Юріївна (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
Мета статті полягає у формуванні комплексного підходу до оцінки ефективності системи геріатричного менеджменту з урахуванням сучасних демографічних тенденцій, трансформації потреб осіб похилого віку та розвитку інтегрованих моделей догляду. Дослідження спрямоване на узагальнення наукових підходів, ідентифікацію актуальних проблемних зон та обґрунтування алгоритму оцінювання, що поєднує медичні, соціальні, психологічні та економічні чинники. Методи дослідження ґрунтуються на аналізі наукових публікацій у сфері геріатричного менеджменту, бібліометричному дослідженні трендів за даними міжнародних наукометричних ресурсів, методах порівняльного та структурно-функціонального аналізу, а також використанні принципів багатокритеріальної оцінки. Для розроблення узагальненого підходу до оцінювання застосовано елементи аналітичної ієрархічної моделі, експертного оцінювання та концепції інтегрованого догляду. Результати дослідження демонструють, що глобальна наукова думка поступово переходить від переважно медичного погляду на геріатричну допомогу до мультидоменних моделей, орієнтованих на потреби пацієнта. Виявлено, що Comprehensive Geriatric Assessment та ICOPE є найбільш поширеними рамками, проте у світовій практиці відсутній уніфікований набір індикаторів, придатний для системного оцінювання як на рівні закладу, так і на національному рівні. Бібліометричний аналіз засвідчив зростання інтересу до проблематики геріатричного менеджменту в останні роки та нерівномірність дослідницької активності між країнами. Дослідження також засвідчило недостатню розробленість економічних компонентів оцінювання, слабку інтеграцію цифрових інструментів і наявність бар’єрів, пов’язаних із кадровим забезпеченням та ІТ-інфраструктурою. На основі узагальнення результатів сформовано алгоритм оцінки ефективності системи геріатричного менеджменту, що охоплює медико-соціальні, організаційні, економічні та якісні показники та передбачає використання мультикритеріальних методів. Висновки дослідження підтверджують необхідність створення цілісної методологічної бази для оцінки ефективності геріатричного менеджменту, яка враховуватиме інтегрованість послуг, індивідуальні потреби людей похилого віку та сучасні вимоги до цифровізації медичних систем. Запропонований алгоритм забезпечує можливість адаптації до різних управлінських рівнів і може слугувати підґрунтям для розроблення національних стандартів оцінювання. Подальші наукові дослідження мають бути спрямовані на формування уніфікованої системи індикаторів, оцінювання економічної ефективності та розвиток інструментів довгострокового моніторингу.