Історія становлення та передумови формування тіньової економіки України - Божидай, Ірина Ігорівна; Хлопоніна-Гнатенко, Ольга Іванівна; Міненко, Софія Іванівна; Логвіненко, Євген Віталійович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
Стаття присвячена комплексному аналізу історичних етапів формування тіньової економіки України та визначенню основних соціально-економічних і політичних чинників, що сприяли її інституціоналізації. Метою дослідження є узагальнення еволюції тіньового сектору на різних історичних етапах, виявлення системних детермінант його розвитку та окреслення пріоритетних напрямів подальших наукових пошуків. У роботі використано історико-логічний, системно-структурний і порівняльно-аналітичний методи, а також інституційний підхід і контент-аналіз сучасних теоретичних джерел. У результаті дослідження визначено п’ять історичних періодів становлення тіньової економіки – від радянської централізованої моделі до сучасного етапу цифровізації. З’ясовано, що інституціоналізація тіньової економіки зумовлена поєднанням інституційної слабкості, корупції, недосконалої податкової системи, соціальної нерівності та низької довіри до держави. Виявлено методологічні прогалини у сучасних підходах до вивчення цього феномену, зокрема відсутність уніфікованої системи оцінювання, обмежене використання цифрових даних і недостатній міждисциплінарний вимір досліджень. Обґрунтовано необхідність розробки інтегрованих методів аналізу, що поєднують економетричні, поведінкові та цифрові інструменти. У висновках визначено чотири пріоритетні напрями подальших досліджень: методологічну стандартизацію оцінок, впровадження цифрових технологій у дослідницький процес, поглиблення регіонального та поведінкового аналізу й оцінку ефективності політики детінізації. Результати мають практичну значущість для вдосконалення державної економічної політики, забезпечення економічної безпеки та формування ефективних механізмів детінізації в умовах цифрової трансформації.