Ефективність стратегій бренд-активацій у кроскультурному середовищі європейських ринків - Грушко, Єлизавета (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
Метою дослідження є визначення чинників, що забезпечують результативність комунікаційних активностей брендів у багатокультурному середовищі Європейського Союзу, зокрема узагальнення практик, що дають змогу підвищити рівень взаємодії зі споживачами на різних національних ринках. У дослідженні визначено вплив культурних характеристик та рівня цифрової взаємодії на сприйняття комунікаційних намірів бренду й поведінкові реакції європейської аудиторії. Методи дослідження охоплювали критичний аналіз наукових джерел і порівняння концепцій міжнародного маркетингу та культурології. Міждисциплінарна практиказабезпечила вивчення взаємозв’язку між культурними моделями та специфікою цифрової взаємодії, що визначає реакції споживачів на бренд-активації в країнах ЄС. Результати дослідження засвідчили, що на ефективність комунікаційних активностей брендів у ЄС найбільше впливають чотири групи чинників: культурна релевантність змісту повідомлень, рівень довіри до бренду, сприйняття його компетентності та намірів, здатність цифрових форматів стимулювати емоційну та поведінкову взаємодію. Виявлено, що універсальні засади комунікації мають значно нижчу результативність у різних регіонах Європи через відмінності у стилях сприйняття інформації, рівні індивідуалізму, толерантності до невизначеності та соціальних очікуваннях. Узагальнення сучасних досліджень підтверджує, що адаптація змісту повідомлень, інтерактивність цифрових інструментів та поєднання глобальних і локальних елементів створюють вищу якість взаємодії зі споживачами. Особливу роль відіграє здатність бренду демонструвати щирі наміри та суспільно цінні ініціативи, що підсилює довіру та сприяє довгостроковій взаємодії з аудиторією. Висновки дослідження підтверджують, що результативність сучасних комунікаційних стратегій у країнах ЄС визначається не стільки вибором інструментів, скільки точністю культурного налаштування та узгодженістю повідомлень з місцевими особливостями сприйняття. Комплексне врахування культурних відмінностей, цифрових звичок та етичних очікувань споживачів дає змогу формувати стійкіші моделі взаємодії між брендом і аудиторією, забезпечуючи підвищення ефективності маркетингових рішень у багатокультурному середовищі.