Трансформація державних підприємств України: виклики впровадження європейських стандартів корпоративного менеджменту - Шедько, Дмитро Вікторович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
Трансформація організаційно-правових форм підприємств публічного сектора є важливим напрямом інституційних реформ у контексті європейської інтеграції України. Перехід від традиційної моделі державного підприємства до корпоративних структур, що функціонують відповідно до стандартів Європейського Союзу, потребує комплексного наукового осмислення управлінських викликів цього процесу. Гармонізація національної практики корпоративного менеджменту з європейськими нормами актуалізує необхідність виявлення та систематизації перешкод, які виникають під час імплементації нових управлінських механізмів у підприємствах із державною участю. Мета дослідження полягає в аналізі управлінських ускладнень та системних обмежень, що супроводжують процес перетворення державних підприємств у корпоративні структури, а також в обґрунтуванні практичних підходів до підвищення ефективності функціонування суб’єктів господарювання з державною участю в контексті європейської інтеграції. Методи. Методологічну основу дослідження становить поєднання системного та порівняльного аналізу, інституційного підходу, узагальнення управлінських практик і вивчення прикладних ситуацій, які виникають під час реформування органів управління. У роботі використано нормативно-правові акти, аналітичні звіти, експертні оцінки та практичний управлінський досвід. Це сприяло реалізації комплексного підходу в дослідженні. Результати. Встановлено, що запровадження механізмів корпоративного управління сприяє підвищенню якості управлінських рішень, посиленню ролі органів стратегічного контролю та формуванню чіткої системи відповідальності. Визначено, що ефективність трансформації залежить від рівня прозорості процедур формування статутного капіталу, належної організації роботи органів управління, фахового складу наглядових структур та впровадження внутрішніх систем контролю. Обґрунтовано, що інституціоналізація корпоративних механізмів позитивно впливає на інвестиційну привабливість та фінансову дисципліну підприємств. Виявлено специфічні виклики для всіх суб’єктів взаємодії: органів управління, менеджменту, трудових колективів, бізнес-партнерів і органів місцевого самоврядування. Висновки. Системне впровадження корпоративного управління в публічному секторі є передумовою підвищення ефективності діяльності, забезпечення прозорості та формування довіри з боку зацікавлених сторін. Практичні результати дослідження можуть бути використані під час розроблення управлінських рішень і вдосконалення регуляторних підходів у процесі реформування підприємств із державною участю. Значущість роботи полягає у формуванні науково обґрунтованих рекомендацій для підвищення якості корпоративного управління в умовах євроінтеграційних трансформацій та подолання інституційних обмежень, які перешкоджають ефективному функціонуванню підприємств публічного сектора.