Електронна комерція та преміальне пакування: інноваційні підходи до розвитку торгівлі на ринку Об’єднаних Арабських Еміратів - Шварц, Ірина Володимирівна; Давидюк, Людмила Петрівна (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
Метою статті є дослідження особливостей взаємозв’язку між електронною комерцією та преміальним пакуванням у контексті розвитку торгівлі на ринку Об’єднаних Арабських Еміратів (ОАЕ), а також визначення стратегічних підходів до адаптації товарної політики українських виробників. У роботі застосовано методи аналізу нормативних документів ОАЕ, порівняльний аналіз вимог до преміального пакування, систематизацію технологічних рішень smart- та eco-пакування, а також кейс-метод для оцінювання практик локальних брендів, зокрема Al Nassma. Результати дослідження показали, що преміальне пакування відіграє ключову роль у формуванні споживчого досвіду в умовах цифрової торгівлі, виконуючи функції сигналізації цінності, підтвердження автентичності та створення емоційного «unboxing-ефекту». Виявлено провідні тенденції ринку ОАЕ: посилення преміалізації попиту, зростання значення AR/VR-презентацій, вимоги до екологічності матеріалів, обов’язковість маркування арабською мовою, акцент на культурній відповідності та підвищені стандарти логістичної надійності в умовах високих температур. Встановлено, що ефективність електронної комерції безпосередньо залежить від адаптованості пакування до онлайн-каналів та можливості забезпечити цілісність товару, швидкість обробки замовлень і довіру до бренду. У висновках узагальнено стратегічні рекомендації щодо виходу українських виробників на ринок ОАЕ, які включають необхідність інтеграції smart-рішень у пакування, урахування регуляторних вимог ESMA та Halal, застосування преміального дизайну, персоналізації та підсилення онлайн-присутності через digital-канали. Доведено, що синергія електронної комерції та преміального пакування формує конкурентну перевагу брендів у динамічному ринковому середовищі ОАЕ та може бути ефективно використана українськими компаніями для масштабування зовнішньоекономічної діяльності.