Забезпечення соціальним житлом населення та розвиток ринку житлової нерухомості в Україні з урахуванням орієнтирів національної безпеки - Ляшенко, Оксана Миколаївна; Павлова, Олена Миколаївна; Павлов, Костянтин Володимирович; Лебединська, Олена Сергіївна; Самойленко, Богдан Віталійович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
У статті обґрунтовано теоретико-методичні засади формування та реалізації системи забезпечення житлом у контексті національної безпеки України в умовах воєнного стану та післявоєнного відновлення. Визначено основні чинники, що впливають на трансформацію житлової політики. Проаналізовано сучасний стан ринку житлової нерухомості, який поступово відновлюється завдяки адаптації будівельного сектору, активізації програм пільгового кредитування, а також зростанню інвестиційної мотивації населення. Зазначено, що відновлення первинного ринку швидше, ніж вторинного зумовлено завершенням раніше розпочатих проєктів і поверненням інтересу інвесторів у відносно безпечні регіони. Сформовано концептуальний підхід до розвитку системи соціального житла як інструменту забезпечення національної стійкості, соціальної згуртованості та регіонального відновлення. Обґрунтовано, що ефективна житлова політика повинна базуватись на принципах адресності, прозорості, децентралізації та партнерства між державою, громадами та приватним сектором. Визначено механізми поєднання соціальної функції житла із завданнями економічного зростання через залучення інвестицій, розвиток інфраструктури та стимулювання будівельного бізнесу. Крім того, уточнено напрями удосконалення державної політики у сфері житлового забезпечення, що враховують виклики національної безпеки, зокрема через розвиток стійких громад і створення безпечного житлового середовища. Зроблено висновок, що подальше відновлення ринку житлової нерухомості в Україні можливе лише за умови поєднання економічних стимулів, соціальної підтримки населення та стратегічного управління ресурсами в межах загальної системи відбудови держави. Загалом, ринок житлової нерухомості в Україні відновлюється, адаптуючись до воєнних умов та отримуючи підтримку від державних програм. Однак, повне відновлення передвоєнного рівня обсягів продажів на вторинному ринку залежатиме від загальної економічної стабілізації та безпекової ситуації в країні.