Вплив штучного інтелекту на формування нових бізнес-моделей у глобальній економіці - Гаєвська, Аліна Василівна; Скороход, Ірина Петрівна; Крук, Василь Михайлович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
Стрімке поширення інтелектуальних технологій суттєво змінює логіку функціонування компаній та підходи до створення цінності в глобальній економіці. Мета статті полягає у комплексному аналізі впливу штучного інтелекту на трансформацію бізнес-моделей у глобальній економіці та визначенні основних напрямів еволюції сучасних компаній під впливом інтелектуальних технологій. Методи дослідження включають системний та порівняльний аналіз практик провідних компаній, структурно-функціональний підхід, узагальнення наукових джерел, а також кейс-метод для оцінки впливу штучного інтелекту на реальні бізнес-моделі. Результати дослідження доводять, що штучний інтелект стає основою для формування нових механізмів створення економічної цінності, підсилюючи можливості персоналізації продуктів, оптимізації управлінських процесів та розширення функціональності цифрових екосистем. На прикладах компаній Amazon, Tesla, суб’єктів банківського сектора та малого бізнесу продемонстровано трансформацію операційних моделей, забезпечення гнучкості ланцюгів постачання, покращення взаємодії з клієнтами та сприяння розробці нових продуктів і сервісів за допомогою алгоритмів машинного навчання. Окремо розглянуто ризики та виклики впровадження інтелектуальних систем, зокрема етичні аспекти, загрози монополізації технологічного ринку, проблеми кібербезпеки та вплив на зайнятість. У висновках обґрунтовано, що використання штучного інтелекту радикально змінює структуру сучасних бізнес-моделей, які стають більш гнучкими, адаптивними, екосистемними та орієнтованими на дані. Підприємства, які інтегрують інтелектуальні технології, отримують значні конкурентні переваги, водночас стикаючись із новими регуляторними та етичними вимогами. Перспективи подальших досліджень пов’язані з поглибленням розуміння впливу штучного інтелекту на формування довгострокових стратегій підприємств, розробкою моделей відповідального управління технологіями та аналізом трансформацій глобальних ринків під впливом інтелектуальних систем.