Резильєнтність малого та середнього бізнесу як драйвер відновлення національної економіки в умовах невизначеності - Маслак, Ольга Іванівна; Гришко, Наталя Євгеніївна; Гришко, Володимир Миколайович; Лощенко, Дмитро Анатолійович; Скалібог, Вероніка (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
У статті досліджено резильєнтність суб’єктів малого та середнього бізнесу (МСБ) України як основний чинник відновлення та розвитку національної економіки в умовах невизначеності та зовнішніх викликів, зумовлених воєнними діями, економічною нестабільністю та глобальними кризами. Методи. Методологічну основу становлять методи порівняльного та трендового аналізу динаміки кількості суб’єктів малого та середнього підприємництва, обсягів реалізованої ними продукції та рентабельності операційної діяльності, поліноміальне моделювання – для виявлення довгострокових закономірностей і побудови прогнозних траєкторій кількісних та якісних показників МСБ; структурно-логічний та системний підходи – для оцінювання тенденцій їх розвитку та узагальнення результатів при формуванні дорожньої карти підвищення резильєнтності. Результати. На основі поєднання динамічних і результативних показників діяльності малого та середнього бізнесу доведено наявність асиметрії резильєнтності між цими категоріями суб’єктів господарювання, що проявляється у вищій адаптивності малого бізнесу та його більш динамічній реакції на зовнішні виклики порівняно із середнім. Доведено, що обидві категорії суб’єктів бізнесу зазнали зменшення кількості підприємств у періоди соціально-економічних криз (2014-2016 рр. та 2022 р.), проте продемонстрували різну швидкість і траєкторії відновлення. Встановлено, що ключовими чинниками формування резильєнтності є технологічна готовність, рівень цифровізації та інноваційна активність МСБ. На цій основі удосконалено практичний інструментарій управління резильєнтністю – сформовано дорожню карту зміцнення резильєнтності МСБ, що відображає комплекс стратегічних векторів, спрямованих на подолання інституційних бар’єрів, підвищення стійкості підприємств, активізацію інноваційної діяльності та прискорення цифрової трансформації. Висновки. Доведено, що підвищення резильєнтності бізнесу є стратегічною умовою економічної стабільності та передумовою відновлення економіки України, а не лише адаптаційною характеристикою в умовах нестабільності та багатовимірних криз. Такий підхід дав змогу сформувати практичні заходи з підвищення резильєнтності МСБ.