Забезпечення економічної резильєнтності підприємства в умовах цифрової трансформації: конвергенція стратегічних змін та маркетингових інструментів - Маслак, Ольга Іванівна; Маслак, Марія Володимирівна; Кулінічев, Петро Костянтинович; Кодочигов, Дмитро Олексійович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
Основною метою статті є теоретико-методологічне обґрунтування та розробка концептуальної моделі забезпечення економічної резильєнтності сучасного підприємства, що функціонує в умовах високої турбулентності та невизначеності бізнес-середовища. Дослідження спрямоване на вирішення наукової проблеми фрагментарності існуючих підходів до управління, шляхом доведення необхідності конвергенції (системного поєднання) процесів цифрової трансформації, управління стратегічними змінами та використання новітніх маркетингових інструментів як єдиного механізму адаптації та розвитку. Методологічну основу дослідження становить діалектичний підхід до пізнання сутності економічних трансформацій. У роботі використано комплекс загальнонаукових та спеціальних методів: системно-структурний аналіз – для визначення архітектоніки економічної резильєнтності; методи абстрагування та логічного узагальнення – для уточнення понятійного апарату та розмежування категорій «економічна стійкість» і «резильєнтність»; метод моделювання – для розробки кібернетичної моделі конвергентного управління; методи сценарного аналізу – для визначення алгоритмів стратегічних змін. Інформаційною базою слугували фундаментальні положення теорії динамічних здібностей та концепції цифрової економіки. У ході дослідження обґрунтовано, що в умовах перманентних кризових явищ традиційна парадигма стабільності втрачає актуальність, поступаючись місцем концепції економічної резильєнтності – динамічній здатності підприємства до реконфігурації ресурсів та відновлення функціональності після шокових впливів. Доведено, що цифрова трансформація виступає не лише технологічним інструментарієм, а й інституційним базисом, який формує єдиний інформаційний простір та усуває часові лаги у прийнятті рішень. Розроблено та представлено структурно-логічну модель забезпечення резильєнтності, яка базується на синергії трьох компонентів. По-перше, визначено роль управління стратегічними змінами як механізму структурної адаптації, що реалізується через етапи розпізнавання загроз, мобілізації ресурсів та трансформації бізнес-моделі. По-друге, розкрито трансформацію маркетингових інструментів, які еволюціонують із засобів комунікації в сенсорну систему предиктивної аналітики та генерації ліквідності на основі даних. По-третє, обґрунтовано функцію діджиталізації як «нервової системи» підприємства, що забезпечує наскрізну прозорість процесів. Запропонована модель демонструє, що найвищий рівень ефективності досягається в точці перетину цих векторів, створюючи замкнений управлінський контур зі зворотним зв’язком. Наукова новизна одержаних результатів полягає у розвитку теоретико-методичних засад управління підприємством шляхом розробки конвергентної моделі забезпечення резильєнтності, яка, на відміну від існуючих фрагментарних підходів, інтегрує цифрову трансформацію, стратегічні зміни та маркетинговий інструментарій у єдиний контур управління життєздатністю бізнесу. Практична цінність дослідження полягає у можливості використання запропонованої моделі для переходу підприємств від реактивного типу антикризового управління до проактивного. Це дозволяє суб’єктам господарювання мінімізувати ризики, підвищити швидкість адаптації до змін ринкової кон’юнктури та забезпечити стале економічне зростання навіть в умовах дестабілізуючих факторів зовнішнього середовища.