Глобальні ГІС платформи та потенціал їх використання в регіональному управлінні в Україні - Коблянська, Інна Ігорівна; Вороненко, В’ячеслав Ігорович; Литвиненко, Світлана Миколаївна (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
Стаття має на меті надати структуровану характеристику можливостей використання окремих глобальних веб-ГІС платформ як інструментів прийняття рішень щодо регіонального розвитку органами публічного управління в Україні. Для дослідження були обрані платформи Freshwater Ecosystems Explorer, Energy and Industry Geography Lab (EIGL), ArcGIS, Quantum GIS, Grass GIS, FAO Geo Network, USGS Earth Explorer, Map of Life (MOL), UN Biodiversity Lab. Аналіз вказаних цифрових рішень був здійснений за критеріями, визначеними на основі методу контрольних списків програми критичної оцінки, зокрема: сферою застосування; чіткістю мети та обґрунтування; прозорістю даних та методів (джерел) та ін. Основним науковим результатом дослідження є узагальнена якісна групова характеристика цих інструментів. Встановлено, що глобальні ГІС-платформи можуть застосовуватися для міського та регіонального планування, управління забудовою та нерухомістю, а також контролю стану навколишнього середовища, сприяючи реалізації цілей сталого розвитку. Авторами визначено, що ГІС-платформи відзначаються наявністю чітких даних про джерела інформації, методологію, функціональні можливості та обмеження, а також дозволяють інтегрувати різноманітні показники розвитку територій для обґрунтованого прийняття комплексних рішень. Підкреслюється, що при їх використанні необхідно враховувати відповідність функціоналу інструментів конкретним цілям і завданням управління, методологічну узгодженість із потребами користувачів та існуючі технічні обмеження. Мовний аспект (представлення інформації англійською мовою) може слугувати стримувальним чинником імплементації цих інструментів для підтримки рішень у вітчизняних умовах. Підкреслено, що при виборі конкретних ГІС-платформ слід зважати на те, чи реалізовані вони як інструменти на основі відкритого коду, чи є комерційними продуктами. Це визначає бюрократичні та технічні аспекти їх застосування. Результати даного дослідження можуть бути використані в діяльності органів публічного управління, бізнес-структур та громадських організацій, для вдосконалення процесів прийняття рішень.