Роль інноваційної політики, цифрових технологій та освіти у формуванні нових моделей зайнятості - Довженко, Станіслав Олександрович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
Сучасна динаміка світового ринку праці зумовлюється одночасним впливом технологічних інновацій, цифрової трансформації та зростанням ролі освіти у формуванні компетентностей, необхідних для роботи в умовах високої технологічної волатильності. Актуальність цього дослідження випливає з потреби оцінити, як автоматизація, механізми алгоритмічного управління, поширення штучного інтелекту та диспропорції інноваційного розвитку впливають на структуру зайнятості й появу нових професійних форматів. Особливу увагу приділено взаємозв’язку між цифровою інфраструктурою, інноваційною спроможністю економіки та здатністю системи освіти формувати компетентності, що забезпечують адаптивність працівників і створення нових моделей професійної діяльності. Метою дослідження є комплексна оцінка впливу технологічних змін, інноваційної політики та освітніх стратегій на трансформацію ринку праці, а також визначення механізмів формування нових моделей зайнятості в умовах цифрової економіки. Методологічна основа ґрунтується на порівняльному та індексному аналізі, структурно-логічному узагальненні, інтерпретації міжнародних статистичних баз даних (European Innovation Scoreboard 2024, Global Startup Ecosystem Index 2025, Eurofound, ILO), а також аналітичних методах оцінювання розвитку компетентностей і впливу технологій ШІ на трудові процеси. Застосовано міждисциплінарний підхід, що поєднує економіку праці, управління інноваціями, цифрову економіку та освітні науки. Результати свідчать, що автоматизація, генеративний ШІ та алгоритмічне управління мають неоднорідний вплив у різних секторах і соціальних групах, посилюючи нерівність у темпах техніко-технологічних змін. Показано, що цифрові сегменти економіки характеризуються високою динамікою зростання, тоді як традиційні сектори відстають через обмежену інноваційну активність МСП та недостатнє фінансування НДДКР. Визначено ключові компетентності, необхідні для інтеграції працівників у нові професійні ролі: цифрова грамотність, аналітичне мислення, здатність працювати в алгоритмічних системах, підприємницькі навички, міждисциплінарність і готовність до навчання впродовж життя.