Кластерний аналіз розвитку ринку інформаційних технологій України у системі економічних трансформацій - Бреус, Світлана Василівна; Цимбаленко, Олександр Едуардович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
Мета статті полягає у теоретичному обґрунтуванні та розробленні практичних рекомендацій щодо проведення кластерного аналізу функціонування ринку інформаційних технологій України у системі економічних трансформацій й розроблення рекомендацій з акцентуванням уваги на практичних аспектах його розвитку. Методи: загальнонаукові та спеціальні, зокрема: аналіз та синтез, логічне та теоретичне узагальнення, індукція та дедукція, порівняльний аналіз, структурно-функціональний аналіз, а також кластерний аналіз як ключовий інструмент емпіричного дослідження. Сукупність їх забезпечила реалізацію системного підходу до оцінювання розвитку ринку ІТ у контексті економічних трансформацій та обґрунтованість отриманих результатів. Результати дослідження свідчать про те, що економічні трансформації зумовлюють неоднорідність розвитку ринку інформаційних технологій України, що проявляється у формуванні відмінних кластерів за рівнем цифровізації, інноваційної активності та економічного розвитку. Визначено, що ключовими чинниками диференціації є інституційні умови, розвиток цифрової інфраструктури, інвестиційна активність та інноваційний потенціал економіки. Використання кластерного аналізу сприяє здійсненню ідентифікації груп об’єктів із подібними характеристиками розвитку ІТ-ринку й окресленню їхніх специфічних особливостей, що підтверджує доцільність використання кількісних методів багатовимірного аналізу для дослідження структурних зрушень та динаміки ринку інформаційних технологій. Висновки: у результаті проведеного дослідження обґрунтовано доцільність використання кластерного аналізу як ефективного інструменту оцінювання розвитку ринку інформаційних технологій в умовах економічних трансформацій.