Невизначеність безпеки у стратегічному управлінні розвитком морської транспортної інфраструктури України - Сотниченко, Людмила Леонідівна; Табенський, Сергій Васильович; Барінов, Дмитро Анатолійович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2026)
Актуальність дослідження зумовлена різким зростанням безпекової невизначеності у сфері функціонування та розвитку морської транспортної інфраструктури України після початку повномасштабної військової агресії у 2022 році. Вплив геополітичних, військових, кібернетичних загроз суттєво ускладнив процеси стратегічного управління, операційного планування та залучення інвестицій у портову інфраструктуру. Метою статті є обґрунтування напрямів подолання безпекової невизначеності в процесі стратегічного управління розвитком морської транспортної інфраструктури України з урахуванням сучасних ризиків та міжнародного досвіду. Методи дослідження. Методологічною основою дослідження є системний підхід, методи аналізу та синтезу, порівняльний аналіз, сценарне прогнозування, а також узагальнення міжнародних нормативних та практичних підходів до управління морськими ризиками. У результаті дослідження ідентифіковано ключові прояви безпекової невизначеності, що впливають на конкурентоспроможність морської транспортної системи України, зокрема військові загрози, кіберризики, обмеження навігації, трансформацію логістичних ланцюгів та інвестиційні бар’єри. Запропоновано систему адаптивних заходів стратегічного управління, спрямовану на підвищення стійкості портів. Практична цінністьстатті полягає у можливості використання отриманих результатів органами державного управління, портовими адміністраціями та інвесторами при формуванні стратегій розвитку морської транспортної інфраструктури. Зроблено висновок, що гнучкість стратегій, інтеграція безпекових принципів та розвиток цифрових компетенцій персоналу є ключовими чинниками відновлення конкурентоспроможності морської транспортної інфраструктури України.