Управління організаційною стійкістю бізнесу в умовах глобальних викликів - Якимчук, Ірина Миколаївна (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2026)
Мета. Метою статті є дослідження підходів до управління організаційною стійкістю бізнесу в умовах глобальних викликів, спричинених економічною нестабільністю, зростанням невизначеності та посиленням трансформаційних процесів в умовах воєнних загроз. Акцент зроблено на обґрунтуванні системного управлінського підходу до забезпечення стійкого функціонування бізнес-організацій у кризовому середовищі. Методи. У дослідженні застосовано загальнонаукові та спеціальні методи пізнання: аналіз і синтез — для узагальнення теоретичних підходів до організаційної стійкості; системний підхід — для виявлення взаємозв’язку внутрішніх і зовнішніх чинників впливу на діяльність бізнесу; порівняльний аналіз — для оцінки сучасних управлінських концепцій підвищення адаптивності та гнучкості організацій. Результати. Обґрунтовано, що організаційна стійкість бізнесу є інтегральною управлінською характеристикою, яка формується на основі здатності організації своєчасно ідентифікувати загрози, адаптувати управлінські процеси до змін зовнішнього середовища та забезпечувати безперервність діяльності. Визначено ключові напрями управління організаційною стійкістю, зокрема стратегічну гнучкість, ефективне управління ресурсами, розвиток управлінських компетентностей і підтримку внутрішньої організаційної узгодженості в умовах тривалих кризових впливів. Висновки. Доведено, що підвищення організаційної стійкості бізнесу в умовах глобальних викликів потребує переходу від фрагментарних антикризових заходів до системного управління, орієнтованого на довгострокову адаптацію та розвиток. Запропоновані підходи формують теоретико-методологічне підґрунтя для удосконалення управлінських рішень і можуть бути використані в практиці управління підприємствами в умовах високої невизначеності.