Стратегії збереження та відтворення людського капіталу в умовах глобального старіння нації - Проданова, Лариса Василівна; Лутай, Лариса Анатоліївна (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2026)
Метою дослідження є аналіз трансформації людського капіталу в умовах глобального демографічного переходу, що характеризується незворотними змінами у віковій структурі суспільства. Методологічну основу дослідження становлять системний та порівняльний аналіз, методи економіко-статистичного моделювання, метод структуризації об’єкта дослідження. Проаналізовано виклики, що постають перед національними економіками України та ряду європейських країн через старіння населення, і, як наслідок, дефіцит пропозиції на ринку праці та зниження когнітивної мобільності кадрів. Визначено, що ключовим інструментом нівелювання негативних наслідків старіння нації є перехід до стратегії «активного довголіття» та інвестицій у «срібну економіку». Запропоновано комплексні стратегії відтворення людського капіталу на макро-, мікро- та особистісному рівнях, що базуються на концепції навчання протягом життя та цифровій адаптації старшого покоління. Обґрунтовано, що реалізація запропонованих стратегій дозволить нівелювати дефіцит робочої сили та забезпечити додатковий приріст валового внутрішнього продукту за рахунок підвищення продуктивності праці осіб старшого віку. У висновках зазначено, що для України, в умовах повоєнного відновлення, пріоритетом має стати не просто утримання літніх людей на ринку праці, а їхній радикальний рескілінг у цифрові галузі. Практичне значення дослідження полягає в можливості використання отриманих результатів органами державної влади та місцевого самоврядування при розробці програм соціального і демографічного розвитку, зокрема збереження та розвитку національного людського капіталу. Запропоновані стратегії дозволяють оптимізувати витрати на соціальне забезпечення шляхом підвищення економічної активності населення старших вікових груп та впровадження інструментів збереження професійного здоров’я протягом усього життєвого циклу.