Ринок земель сільськогосподарського призначення в Україні під час війни: проблеми та перспективи - Боровик, Петро Миколайович; Удовенко, Ірина Олександрівна; Колотуха, Сергій Миколайович; Кирилюк, Володимир Петрович; Кобзар Дeнис Романович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2026)
В Україні уже понад чотири роки як легалізовано ринкові транзакції з сільськогосподарськими угіддями. Метою статті є вивчення переваг, недоречностей вітчизняної організації ринку агроземель та розробка напрямів посилення виливу держави і муніципалітетів на цей сегмент ринку. Методологічна база дослідження охоплює методи аналізу і синтезу, критичного порівняння, табличне і графічне представлення результатів дослідження. Результати дослідження показали, що попри очевидні позитивні наслідки від легалізації ринкового обігу аграрних угідь в Україні, функціонування цієї складової ринку супроводжується низкою проблем. Серед них варто виокремити непостійність законодавчої бази, ймовірність укладення сумнівних або неправомірних угод щодо купівлі земель, орієнтацію частини агробізнесу на короткостроковий фінансовий результат, ігноруючи негативні наслідки для земель, відсутність вільного доступу малих аграрних виробників до участі у земельних транзакціях, що шкодить розвитку територіальних громад, неточності через воєнні дії облікової інформації про землі, загрози втрати земельного майна дрібними власниками, пошкодження та тимчасова недоступність ділянок в результаті війни, виснаження ґрунтів через недотримання правил їх використання. Висновки. З метою посилення впливу держави та місцевих громад на ринковий обіг аграрних земель доцільно забезпечити стабільність законодавства у цій сфері, розширити контрольні компетенції органів місцевої влади щодо ринкового обігу аграрних земель, систематично перевіряти дотримання агротехнічних стандартів із застосуванням санкцій у випадках їх порушення, забезпечувати доступність кредитних ресурсів для фермерів, що прагнуть купити землю, запровадити фіскальні механізми, що обмежують надмірне зосередження земель у руках окремих суб’єктів, провести комплексну інвентаризацію і поновити кадастровий облік агроземель, актуалізувати дані геоінформаційних систем, а також стимулювати через використання податкових пільг розвиток ринкової інфраструктури на територіях, звільнених від окупантів.