Механізми адаптації рефлексивного управління маркетинговою діяльністю підприємств ритейлу ІТ-продуктів у межах глобальних цифрових екосистем - Созонюк, Тарас (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2026)
Цифрова трансформація глобального ринкового середовища зумовлює істотні зміни у функціюванні підприємств ритейлу ІТ-продуктів. Формування глобальних цифрових екосистем, платформізація збутових каналів, алгоритмічне регулювання доступу до споживача й зростання ролі даних трансформують природу маркетингових процесів і підвищують рівень невизначеності управлінських рішень Мета дослідження полягає в розробленні концептуальних і прикладних засад формування механізмів адаптації рефлексивного управління маркетинговою діяльністю підприємств ритейлу ІТ-продуктів у межах глобальних цифрових екосистем. У процесі дослідження використано системний підхід, метод структурно-функційного аналізу, методи класифікації й типологізації чинників впливу, моделювання управлінських процесів і логіко-аналітичне узагальнення, що забезпечило комплексність та послідовність наукового пошуку. Розроблено модель рефлексивного управління маркетинговою діяльністю, яка інтегрує мікрорівень підприємства, платформний контур взаємодії й екосистемне середовище. Систематизовано чинники адаптації за екосистемною, технологічною, платформною, поведінковою та інституційною групами з урахуванням характеру їхнього впливу й рівня невизначеності. Сформовано поетапний механізм адаптації, що базується на безперервному моніторингу цифрового середовища, аналітичній інтерпретації даних, рефлексивному коригуванні маркетингових рішень і подальшій оцінці результативності, забезпечуючи інтеграцію стратегічного й операційного вимірів управління. Доведено, що інтеграція рефлексивного підходу в систему маркетингового управління сприяє підвищенню гнучкості, адаптивності й стратегічної стійкості підприємств ритейлу ІТ-продуктів у глобальних цифрових екосистемах. Запропонована модель закладає підґрунтя для практичного впровадження адаптаційних механізмів, розширюючи теоретико-методологічні засади рефлексивного управління й формуючи основу для подальших емпіричних досліджень у сфері цифрового маркетингового менеджменту.