Економічна ефективність впровадження моделей циркулярної економіки в агропромисловому комплексі у період відновлення - Яківців, Ігор Ярославович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2026)
Наразі циркулярна економіка є визнаним інструментом підвищення ресурсної ефективності аграрного виробництва та формування сталих виробничих систем, здатних протистояти зовнішнім викликам. Метою статті є оцінювання економічної ефективності впровадження моделей циркулярної економіки в агропромисловому комплексі України в умовах повоєнного відновлення, що охоплює аналіз прямих і непрямих вигід, ідентифікацію перешкод та стратегічних пріоритетів галузі. Методологічною основою дослідження є загальнонаукові та спеціальні методи: аналіз і синтез, системний підхід, кількісне оцінювання економічних показників, порівняльний аналіз міжнародного досвіду впровадження циркулярних моделей. За результатами дослідження систематизовано базові моделі економіки замкненого циклу, придатні для впровадження в агропромисловому секторі України в умовах повоєнного відновлення, та визначено їхній диференційований економічний потенціал залежно від рівня ресурсоощадження та очікуваних строків окупності. Виявлено, що основними перепонами масштабування циркулярних підходів у національному аграрному секторі є обмежений доступ малих і середніх підприємств до джерел кредитування, регуляторна невизначеність та низька технологічна готовність підприємств. Схарактеризовано стратегічні переваги переходу агропромислового комплексу до циркулярних моделей господарювання, що передбачають координацію зусиль державних органів, міжнародних донорів та приватного сектору у межах цільових програм повоєнного відновлення, зокрема створення відповідної нормативно-правової бази. Обґрунтовано, що впровадження ресурсоефективних підходів дасть змогу забезпечити зниження виробничих витрат, здійснити диверсифікацію джерел доходу та підвищити екологічну сталість аграрних підприємств у довгостроковій перспективі.