Вплив митних тарифів на рівень зайнятості в промисловості України - Горбань, Світлана Федорівна; Біленко, Олена Вікторівна (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2024)
У сучасному глобалізованому світі торгівельні відносини відіграють важливу роль у формуванні національної економіки. Митні тарифи є одним із ключових інструментів, за допомогою яких уряд може регулювати ці відносини. Зрозуміння їхнього впливу на зайнятість може допомогти в прийнятті ефективних економічних рішень. Мета дослідження полягає в з’ясуванні впливу митних тарифів на рівень зайнятості в промисловості України, що створить інформаційне підґрунтя для розробки ефективної політики, яка буде сприяти економічному розвитку та стабільності на ринку праці. У статті використано комплексні методи аналізу, синтезу та узагальнення. Теоретичною основою статті є дослідження, здійснені вітчизняними та закордонними науковцями.. Вплив митних тарифів на промисловість і зайнятість залежить від багатьох факторів, включаючи характер тарифів, рівень залежності економіки від імпорту та експорту, а також структуру національної економіки. Митні тарифи відіграють важливу роль у формуванні економічної політики країни, впливаючи на зайнятість у різних галузях промисловості. В Україні, де промисловість є однією з ключових складових економіки, вплив митних тарифів може бути як позитивним, так і негативним, залежно від специфіки кожного сектора, його залежності від імпорту чи експорту, а також загальної економічної кон’юнктури. Взаємозв’язок між митними тарифами та рівнем зайнятості в промисловості України відкриває як перспективи для розвитку економіки та підтримки зайнятості, так і значні виклики, які потребують обережного підходу та стратегічного планування. Оптимальна митна політика повинна враховувати не тільки економічні, але й соціальні аспекти, сприяти залученню інвестицій, підтримувати конкурентоспроможність вітчизняних виробників та забезпечувати стабільність на ринку праці. Ефективна митна політика може бути потужним інструментом для підтримки та зростання зайнятості в Україні. Уряд та політики мають використовувати митні тарифи як частину комплексної економічної стратегії, яка враховує потреби різних секторів економіки, сприяє розвитку нових виробництв та інновацій, а також підтримує стабільність на ринку праці. Збалансований підхід до митної політики, що враховує як внутрішні, так і зовнішні фактори, дозволить забезпечити стійкий економічний розвиток та високий рівень зайнятості в Україні.