Продуктова диверсифікація як стратегія зростання бізнесу: ризики та можливості - Шаврей, Олександр Григорович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2024)
Продуктова диверсифікація є однією з ключових стратегій розвитку для багатьох компаній в умовах швидкоплинних змін на ринку та глобалізації. Ця стратегія дозволяє підприємствам зменшувати ризики, зумовлені залежністю від обмеженого асортименту товарів або послуг, та розширювати свої можливості на нових ринках. Проте для досягнення високої ефективності цієї стратегії необхідно ретельно аналізувати як потенційні можливості, так і пов’язані з диверсифікацією ризики. Мета статті полягає у дослідженні продуктової диверсифікації як стратегії бізнес-розвитку. Водночас визначено основні принципи продуктової диверсифікації, проведено аналіз її впливу на стратегічні рішення компаній, оцінено потенційні можливості та ризики, а також розроблено рекомендації для підприємств щодо ефективного впровадження цієї стратегії у сучасних ринкових умовах. Для дослідження результативних та нерезультативних випадків продуктової диверсифікації застосовано методи системного та порівняльного аналізу. Опрацювання наукових джерел дозволило ідентифікувати основні тенденції та виявити прогалини у вивченні цієї тематики, а також оцінити практичний вплив диверсифікації на розвиток підприємств. Проведене дослідження підтвердило, що продуктова диверсифікація є дієвим інструментом для мінімізації ризиків та розширення ринкових можливостей підприємств, особливо в умовах високої конкуренції та глобальних економічних трансформацій. Водночас, ця стратегія супроводжується певними викликами, зокрема зростанням операційних витрат та складнощами в управлінні новими напрямами діяльності. На основі отриманих результатів було сформульовано рекомендації для підприємств щодо оптимального поєднання можливостей і ризиків диверсифікації, що забезпечить їх стабільний розвиток. У висновках констатовано, що продуктова диверсифікація виступає важливим механізмом для забезпечення сталого розвитку підприємства, проте її ефективність визначається ретельним плануванням, ґрунтовним оцінюванням потенційних ризиків та раціональним використанням ресурсів компанії.