Апітуризм – перспективний напрямок розвитку сільського туризму в Україні - Атмажов , Іван Дмитрович; Атмажова, Анастасія (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2024)
Бджільництво є національною традицією в Україні. Це сфера українського життя з тисячолітньою традицією. Україна виробляла мед та експортувала його ще з княжих часів. Бджільництво є традиційною і давньою галуззю українського сільського господарства завдяки цілющим властивостям меду та продуктів його переробки. Незважаючи на зростання та розвиток бджільництва в Україні в сучасних умовах господарювання представлена галузь стримується низкою ризиків, які варто брати до уваги як досвідченим бджолярам, так і початківцям. У статті розглянуто та розкрито сутність апітуризму, як перспективного напряму розвитку сільського туризму в Україні. Проаналізовано стан розвитку зеленого туризму в Україні, а саме зазначено яку роль відіграє бджільництво, досліджено експорт меду у країни ЄС. Наведено приклади розвитку бджільництва у європейських країнах. Розкрито переваги розвитку апітуризму в Україні та зазначено основні недоліки, які потрібно усунути для перспективного розвитку. Акцентовано увагу, нормативним актам, що регулюють бджільництва в Україні. Розкрито історичні та природні особливості розвитку бджільницького туризму, що відповідає рекреаційним потребам людей, вирішення соціально-економічних проблем у сільській місцевості; збереження та розвиток місцевих ремесел, а для туристів - розвиває екологічну свідомість і турботу про навколишнє середовище. Просування меду та інших продуктів бджільництва як туристичного бренду допоможе зміцнити імідж України на світовому рівні, використовуючи один з небагатьох дійсно конкурентоспроможних ресурсів в Україні. При цьому цей ресурс не вичерпається, а навпаки, продовжуватиме зростати. Розвиток бджільництва дає поштовх відродженню традиційної української культури, що є одним з головних пріоритетів країни. А світова репутація українського бджільництва автоматично сприяє зростанню поваги до української культури в цілому