Вплив післявоєнного відновлення на управління бізнес-процесами промислових підприємств - Башинська, Ірина Олександрівна; Довбняк, Назар Володимирович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2024)
Стаття присвячена комплексному дослідженню впливу післявоєнного відновлення на управління бізнес-процесами промислових підприємств, що постали перед численними викликами, такими як руйнування інфраструктури, втрати кваліфікованого персоналу, порушення ланцюгів постачання та зниження виробничих потужностей. Метою статті є дослідження впливу післявоєнного відновлення на управління бізнес-процесами промислових підприємств та розробка рекомендацій щодо ефективної адаптації управлінських систем до нових умов. У роботі розглядається процес адаптації підприємств до нових економічних та соціальних умов через впровадження інноваційних та цифрових технологій, спрямованих на оптимізацію бізнес-процесів, підвищення ефективності виробництва, зниження витрат та підвищення якості управлінських рішень. Одним із ключових аспектів дослідження є питання відновлення та розвитку кадрового потенціалу промислових підприємств, що зазнали серйозних втрат через міграцію та мобілізацію працівників. Стаття аналізує необхідність створення програм для перекваліфікації та навчання нових навичок у контексті нових технологій і цифрових інструментів. Крім того, вивчаються питання впровадження стратегій сталого розвитку, зокрема циркулярної економіки та "зеленої" енергетики, які дозволяють не лише відновити виробничі потужності, але й забезпечити екологічну відповідальність підприємств та їхню стійкість у довгостроковій перспективі. Методологія дослідження включає використання аналітичних методів, моделювання бізнес-процесів та порівняльний аналіз. Результати дослідження свідчать про те, що підприємства, які застосовують інноваційні підходи та цифрові технології, мають значні переваги у відновленні своїх потужностей та забезпеченні конкурентоспроможності на глобальних ринках. Висновки статті підкреслюють важливість інтеграції цифрових технологій та інноваційних підходів у бізнес-процеси промислових підприємств під час післявоєнного відновлення.