Використання математичних моделей для прогнозування ефективності криптопроєктів у віртуальній економіці - Миронов, Олексій Геннадійович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2024)
Актуальність дослідження обумовлена необхідністю підвищення ефективності аналізу та прогнозування криптоактивів у сучасній цифровій економіці, що характеризується високою волатильністю й динамічністю розвитку. Традиційні математичні моделі мають обмеження щодо врахування багатофакторності ринкових умов, що створює прогалини в довгостроковому прогнозуванні. Метою роботи є аналіз інтегративної математичної моделі, яка поєднує технічні, фінансові та ринкові характеристики криптопроєктів і забезпечує точне прогнозування їхньої ефективності в умовах різних сценаріїв розвитку віртуальної економіки. Методи дослідження включають огляд сучасних математичних моделей, аналіз критеріїв оцінювання успішності та створення нової концептуальної моделі. Для ілюстрації її практичної значущості використовувались приклади відомих блокчейн-проектів, таких як, Ethereum, Binance Smart Chain та Polkadot. Результати дослідження дозволяють визначити, що запропонована модель забезпечує комплексний підхід до аналізу ефективності. Описано залежність між інноваційними технологіями, ринковою активністю та перспективами довгострокового розвитку проєктів. На прикладах продемонстровано, як модель може бути використана для оцінки ризиків та визначення оптимальних стратегій. У висновках зазначено, що запропонована модель сприяє зменшенню невизначеності в прийнятті управлінських рішень та формуванні інвестиційних стратегій. Вона розглядається як перспективний інструмент прогнозування завдяки своїй адаптивності до умов ринку різних криптоактивів. Перспективи подальших досліджень охоплюють удосконалення запропонованої моделі шляхом інтеграції додаткових параметрів, таких як соціальні взаємодії користувачів і вплив регуляторних змін. Крім того, доцільним є розширення її можливостей для обробки великих обсягів даних у реальному часі, що дозволить підвищити практичну ефективність та забезпечити більш точні прогнози в умовах розвитку віртуальних ринків