Вплив системи моніторингу і контролінгу на довгострокову стійкість підприємства - Носач, Наталія Михайлівна (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2024)
Статтю присвячено дослідженню впливу системи моніторингу та контролінгу на довгострокову стійкість підприємства. У сучасних умовах нестабільного ринкового середовища важливість ефективного управління підприємством зростає, що підкреслює значення впровадження систем моніторингу та контролінгу. Такі системи забезпечують оперативність реагування на зовнішні виклики, оптимізацію витрат та підвищення точності управлінських рішень, сприяючи стабільності та конкурентоспроможності підприємства. Метою дослідження є аналіз, систематизація та узагальнення наявного теоретико-методичного забезпечення впровадження систем моніторингу та контролінгу, а також вивчення їхнього впливу на довгострокову стійкість підприємства. Методи. У дослідженні використано методи аналізу і синтезу для вивчення теоретичних підходів до організації систем моніторингу та контролінгу, метод систематизації для узагальнення ключових переваг і викликів їх впровадження. Для оцінки результативності систем застосовано метод порівняльного аналізу, а також моделювання сценаріїв для прогнозування впливу цих систем на стабільність діяльності підприємства. Результати. В статті розглянуто концептуальні підходи до оцінки ефективності систем моніторингу та контролінгу, зосереджуючи увагу на їхніх здатностях підтримувати стабільність та конкурентоспроможність підприємства. Виявлено, що ключовими аспектами ефективності є точність даних, оперативність прийняття рішень, якість аналітики та гнучкість адаптації до ринкових змін. Окрім економічних показників, запропоновано враховувати технологічні аспекти, такі як швидкість обробки даних і рівень автоматизації процесів. Показано, що ефективні системи моніторингу та контролінгу зменшують ризики, підвищують продуктивність і покращують фінансову стабільність підприємств. Висновки. Системи моніторингу та контролінгу є незамінними інструментами для підприємств, які прагнуть досягти високої результативності, стабільності та довгострокової стійкості. Їх впровадження сприяє зниженню витрат, підвищенню якості продукції та рівня задоволеності клієнтів. Завдяки інтеграції сучасних технологій, таких як автоматизація і цифровізація, підприємства можуть ефективно реагувати на зовнішні виклики та підтримувати стабільний рівень доходів навіть у динамічних ринкових умовах.