Управління маркетинговою діяльністю в контексті розвитку інтернет комунікацій - Осауленко, Олеся Володимирівна; Чередниченко, Вікторія Володимирівна (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2024)
Сучасні виклики на ринку вимагають від компаній використання ефективних маркетингових комунікацій для досягнення стратегічних цілей. Метою даного дослідження є розробити рекомендації щодо управління маркетинговою діяльністю в контексті розвитку ефективних комунікацій та оптимізації мультиканальних кампаній. Інтернет-комунікації відіграють ключову роль у сучасному маркетинговому середовищі, охоплюючи широкий спектр цифрових платформ і технологій, таких як соціальні медіа, SEO, контекстна реклама, email-маркетинг тощо. У статті досліджено основні принципи інтернет-комунікацій, включаючи інтерактивність, доступність, аналіз даних і персоналізацію, які є основою для створення ефективних стратегій маркетингової діяльності. На основі опитування 200 компаній виявлено, що проактивна ринкова орієнтація та первинне освоєння ринку позитивно впливають на ключові показники ефективності, зокрема обсяг продажів на одного працівника й темпи зростання. Підкреслено значення автоматизації маркетингових процесів, використання CRM-систем, чат-ботів і технологій штучного інтелекту. Зростання популярності соціальних медіа, відеоконтенту й мобільного маркетингу акцентує увагу на важливості багатоканального підходу. Запропоновано модель управління мультиканальними комунікаціями, яка включає аналіз аудиторії, розробку стратегії, інтеграцію каналів, моніторинг і оцінювання ефективності за допомогою KPI. Методами дослідження стали: аналіз наукової літератури, монографічний метод, експертний метод, методи синтезу, узагальнення та графічний метод. Ця стаття присвячена аналізу процесу управління маркетинговою діяльністю в умовах розвитку цифрових і традиційних каналів комунікацій, а також їхнього впливу на результативність компаній. Розглянуто останні тенденції у сфері маркетингових комунікацій, визначено основні проблеми та перспективи розвитку цієї галузі.