Розвиток зелених технологій в аграрному бізнесі України - Штерма, Тетяна Василівна; Сучу, Вадим Віталійович; Башлай, Сергій Вікторович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2024)
У статті досліджено розвиток зелених технологій в аграрному бізнесі України як основного напряму забезпечення сталого розвитку, підвищення конкурентоспроможності галузі та мінімізації негативного впливу на довкілля.Актуальність цього питання зумовлена глобальними викликами, зокрема змінами клімату, виснаженням природних ресурсів та необхідністю дотримання міжнародних екологічних стандартів. Встановлено, що Україна має значний потенціал у впровадженні інноваційних рішень завдяки своїм природним ресурсам, однак їх реалізація ускладнена фінансовими, технічними та інституційними бар’єрами. Метоюроботи є аналіз основних підходів до впровадження зелених технологій у сучасному аграрному виробництві України, окреслення їхніх екологічних та економічних переваг, а також виявлення основних проблем і формулювання рекомендацій для стимулювання сталого розвитку галузі. У процесі дослідження застосовано методи порівняння, аналізу та узагальнення, що дозволило оцінити сучасний стан використання інноваційних технологій в Україні та зіставити його з міжнародними практиками. У результатах дослідження визначено, що основними напрямами впровадження зелених технологій є органічне землеробство, точне землеробство, використання відновлюваних джерел енергії та цифровізація управління. З’ясовано, що великі агрохолдинги частково інтегрують ці технології у свої виробничі процеси, тоді як малі та середні фермерські господарства стикаються з обмеженнями, зумовленими недостатністю фінансування та технічної підтримки. Проаналізовано міжнародний досвід, зокрема країн ЄС та США, який демонструє високий рівень доступності інноваційних рішень, що забезпечується державною підтримкою, грантовим фінансуванням і розвиненою інфраструктурою. У висновках наголошено на необхідності розробки системних програм державної підтримки, спрямованих на фінансування впровадження зелених технологій, удосконалення нормативно-правової бази та запровадження освітніх ініціатив для підвищення технічної компетентності фермерів. Перспективи подальших досліджень охоплюють аналіз довгострокової економічної ефективності використання зелених технологій, розробку механізмів адаптації новітніх рішень до умов українського сільського господарства та вивчення інтеграції автоматизованих систем у виробничі процеси.