Ринок нерухомості України: тенденції та перспективи розвитку - Сігіда, Тарас Юрійович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2024)
Стаття присвячена дослідженню тенденцій, які спостерігаються на ринку нерухомості в сучасних умовах розвитку економіки України з урахуванням впливу чинників зовнішнього та внутрішнього середовища. Метою статті є дослідження поточних тенденцій на ринку нерухомості України як позитивних, так і негативних, зокрема з урахуванням складної економічної ситуації у державі, основною причиною чого є війна та дії, пов’язані з військовою агресією. Методи. У статті використано ряд методів та методичних підходів, зокрема комплексний підхід до розроблення заходів реагування на виклики ринку нерухомості. До таких заходів відноситься розробка державних програм забезпечення доступності житла для широких верств населення, стимулювання інвестицій у цю сферу тощо. Акцентовано увагу на важливості міжвідомчої координації та співпраці з міжнародними організаціями, підтримці громадських ініціатив, а також на необхідності створення стійкої економічної політики, що сприяла б покращенню житлових умов та підвищення рівня життя населення. Результати. Підтверджено наявність попиту на нерухомість серед різних категорій населення за різними державними програмами, як то субсидіями, кредитами з нижчими процентними ставками та податковими пільгами. Виділено позитивні результати розвитку ринку нерухомості, серед яких: впровадження технологічних інновацій, які не тільки пришвидшують процес будівництва, але й підвищують його якість, енергоефективність тощо у разі використання «розумних» технологій та енергозберігаючих матеріалів на фоні негативних явищ та викликів цього ринку. Виявлено взаємозв’язок нарощуванням міграційних процесів, зокрема внаслідок повномасштабної війни та зменшенням платоспроможності населення, що певною мірою спричинило скорочення внутрішнього споживчого попиту та уповільнення інвестиційної активності. Висновки. Дане дослідження не лише представляє поглиблене аналізування актуального стану ринку нерухомості в Україні, але й підкреслило критично важливі аспекти, що потребують уваги з боку держави та суспільства для подолання існуючих перешкод і створення стабільного та стійкого ринку нерухомості.