Управління бізнес процесами на засадах успішної діджиталізації - Шевченко, Сергій Григорович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2024)
Діджиталізація в Україні - це складний і багатогранний процес, що охоплює різні сфери життя суспільства та економіки. З одного боку, спостерігаються значні досягнення: розвиток електронних послуг, зростання кількості користувачів інтернету, поява нових технологічних стартапів. З іншого боку, існують виклики, пов'язані з нерівномірним доступом до інтернету, недостатньою цифровою грамотністю населення та необхідністю адаптації законодавства до нових реалій. Недостатньо вивченим залишається питання ефективного управління інформатизацією комерційних процесів в умовах постійних змін та зростаючої конкуренції. Незважаючи на значний потенціал діджиталізації для підвищення ефективності управління бізнес-процесами, багато українських підприємств стикаються з труднощами при впровадженні цифрових технологій, пов'язаними з недостатнім рівнем цифрової грамотності персоналу, відсутністю необхідних інвестицій та регуляторними бар'єрами. Мета даного дослідження полягає в аналізі факторів, що впливають на успішність діджиталізації бізнес-процесів в українському бізнес середовищі, та розробці рекомендацій для підвищення ефективності цього процесу. Дослідження спрямоване на вивчення стану впровадження інтернет-сервісів та хмарних обчислень у різних галузях, а також виявлення основних факторів, що впливають на цифрову трансформацію бізнес-процесів в умовах економічної нестабільності. Очікується, що результатом дослідження стане виявлення слабких місць у процесах діджиталізації, зокрема у використанні CRM і ERP-систем, а також розробка рекомендацій щодо покращення цифрових стратегій для підвищення конкурентоспроможності підприємств. Крім того, передбачається, що дослідження дозволить сформулювати стратегії для оптимізації операційних циклів через впровадження новітніх технологій, а також зменшити бар'єри для переходу до хмарних обчислень та онлайн-комунікацій, що є критичними для виживання бізнесу в умовах сучасних викликів.