Митна безпека як економічний чинник національної безпеки України - Ємченко, Ірина Володимирівна (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2024)
Основним показником економічної безпеки будь-якої країни є ступінь захищеності власного товарного ринку від митних правопорушень. Метою дослідження було визначення кількісних і вартісних показників об’єктів митних правопорушень та чинників, які впливають на їх динаміку. У роботі представлені кількісні і вартісні показники вилучених предметів митних правопорушень. Показано, що об’єктом порушень митних правил стають здебільшого переміщувані через митний кордон промислові і продовольчі товари, автотранспортні засоби, зброя, валюта, лісопродукція і матеріали з цінних порід дерев. Визначені чинники впливу на кількісні і вартісні показники товарів, вилучених під час виявлення митних правопорушень. Зроблені порівняння зазначених показників за останні роки. Наведені перспективи застосування розробленого електронного продукту - системи е-Акциз, який дозволить відстежувати походження (місця виробництва), перевезення та реалізацію підакцизної продукції, яка належить до ризикованої товарної позиції щодо митного оподаткування. Визначені заходи для Департаменту боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил відповідно до розробленого плану реформування Держмитслужби на 2024-2030 роки. Для досліджень застосовували методи системного та порівняльного аналізу для оцінювання кількісних та вартісних показників, методу спостереження. Для формулювання висновків статті використовували методи синтезу інформації, абстрагування та групування. У результаті дослідження виявлено, що кількість митних правопорушень щодо переміщуваних товарів через державний кордон України залежить від геополітичної ситуації в країні, економічної стабільності зовнішньоекономічної діяльності, ефективності митних процедур на кордоні та прийняття рішень за результатами автоматизованої системи управління ризиками. Результати дослідження показали важливість урядових змін та реформ Митниці для підвищення ефективності інструментів митної безпеки. Підтверджено, що митна безпека випливає із зовнішньоекономічної безпеки та є її складовою. Висновки доводять необхідність впровадження системи е-Акциз, автоматизованої системи управління ризиками, подальшу гармонізацію українського та європейського законодавства з митної безпеки. Перспективи подальших досліджень вбачаємо у конкретизації товарних позицій митних правопорушень із визначенням номенклатури вилучених товарів у справах про митні правопорушення.