Інноваційні технології як фактор підвищення конкурентоспроможності туристичних підприємств - Круковська , Олена Володимирівна; Батрак, Михайло Миколайович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2024)
Стаття присвячена дослідженню впливу інноваційних технологій на підвищення конкурентоспроможності туристичних підприємств. Мета дослідження – аналіз поточного стану інновацій у туристичній галузі України та визначення стратегічних напрямів для інноваційного розвитку туризму з метою підвищення його конкурентоспроможності та адаптації до сучасних світових тенденцій. У ході наукового дослідження використовувалися загальнонаукові методи пізнання, зокрема аналіз, синтез, порівняння, систематизація та узагальнення. Результати дослідження показують, що інноваційний розвиток туризму в Україні, хоча й демонструє певний прогрес, загалом залишається на рівні країн, що розвиваються. Основними досягненнями України є впровадження електронного бронювання, використання соціальних мереж для просування туристичних продуктів та певний розвиток у сфері віртуальної реальності. Однак ці ініціативи не відповідають рівню глобальних інноваційних тенденцій, таких як розробка інтегрованих платформ, використання великих даних та штучного інтелекту для персоналізованого маркетингу і управління клієнтським досвідом. Ключові проблеми туристичної галузі в Україні включають застарілу інфраструктуру, екологічні виклики, незадовільний стан історико-культурних пам’яток, відсутність регуляції в містобудуванні, дефіцит кваліфікованих кадрів, обмежене використання національних особливостей та недостатнє дослідження туристичного потенціалу. Значні виклики для галузі створила війна, яка призвела до руйнування інфраструктури, втрати безпеки в регіонах і суттєвих людських та економічних втрат. Ці фактори ще більше обмежили можливості для розвитку туризму та знизили його привабливість для іноземних і внутрішніх відвідувачів. У дослідженні запропоновано стратегічні напрями інноваційного розвитку туризму в Україні після завершення війни. Вони включають кластеризацію туристичної індустрії, розвиток ІТ-стартапів, стимулювання тематичного та навчального туризму, а також впровадження концепцій смарт-міст і технологічного туризму. Застосування таких стратегій сприятиме інтеграції інноваційних технологій у повсякденне життя, відповідатиме глобальним стандартам сталого розвитку та забезпечить зростання конкурентоспроможності галузі.