Ціноутворення в умовах високої конкуренції: стратегії для бізнесу - Черничко, Тетяна Володимирівна; Ліба, Наталія Степанівна; Ліба, Оксана Миколаївна (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2023)
У сучасному економічному контексті малі та середні підприємства (МСП) стикаються з викликами висококонкурентних ринків, де ефективне ціноутворення стає критично важливим чинником їхньої стійкості та успіху. Значущість цієї проблеми полягає в тому, що стратегічно обґрунтоване ціноутворення може не тільки забезпечити короткострокову прибутковість, але й вплинути на довготривалу конкурентоспроможність підприємств на ринку. Метою даної статті є розробка адаптивних підходів до ціноутворення для малих та середніх підприємств (МСП), які дозволять оптимізувати їхню конкурентоспроможність в умовах високої конкуренції та економічної нестабільності. Автори зосереджують увагу на сучасних методах ціноутворення та аналізують їх ефективність в контексті української економіки. У дослідженні застосовано комбінацію кількісних і якісних методів, включаючи аналіз вторинних даних, кейс-стадії та опитування експертів. Використовувалися дані з національних статистичних служб, фінансові звіти МСП та актуальні наукові публікації з ціноутворення. Результати показують, що інтеграція поведінкових і технологічних факторів може значно підвищити ефективність ціноутворення. Виділено кілька основних стратегій, які ефективно знижують вплив зовнішніх економічних шоків на стабільність доходів підприємств. Зокрема, динамічне ціноутворення та використання Big Data аналітики демонструють високий потенціал у пристосуванні цінової політики до реальних ринкових умов. Аналіз дозволяє стверджувати, що адаптація цінових стратегій під конкретні умови діяльності МСП може значно підвищити їхню рентабельність та конкурентоспроможність. Рекомендовано розширення застосування інноваційних технологій у сфері ціноутворення, що дозволить підприємствам ефективніше реагувати на зміни в попиті та пропозиції на ринку. Також акцентовано на необхідності подальших досліджень у напрямку інтеграції поведінкових аспектів ціноутворення для визначення більш точних моделей споживацької реакції на цінові зміни. Подальші дослідження могли б зосередитися на вивченні впливу глобальних економічних тенденцій на стратегії ціноутворення МСП, зокрема на ринках країн, що розвиваються. Також корисним було б аналізувати роль штучного інтелекту та машинного навчання у вдосконаленні моделей ціноутворення, що враховують поведінкові фактори споживачів.