Зростання грошової маси M1 та інфляція у США: короткострокові динамічні моделі - Ткач, Ігор Іванович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2024)
Дослідження спрямоване на аналіз впливу дій уряду США та Федеральної резервної системи на динаміку грошового агрегату М1 під час економічних криз, зокрема у 2008 та 2020 роках, а також на визначення короткострокових і довгострокових наслідків цих змін для інфляції та економічної стабільності. Особливий акцент зроблено на вплив заходів фіскальної та монетарної політики на взаємозв’язок між збільшенням грошової маси та інфляційними процесами. Методи. У роботі застосовано економетричний аналіз із використанням моделі механізму корекції помилок (ECM), що дозволило оцінити коротко- та довгостроковий вплив змін у грошовій масі на інфляцію. Для візуалізації результатів використано графічні методи. Результати. Аналіз показав, що під час кризи 2008 року уряд США зосередився на збільшенні державного боргу без суттєвого зростання грошового агрегату М1. Натомість у 2020 році заходи, такі як прямі виплати населенню, масштабне зростання державних витрат, призвели до чотирикратного збільшення М1. Це, у свою чергу, викликало зростання інфляції з певним часовим лагом. Механізм корекції помилок показав швидке повернення інфляції до рівноваги, що свідчить про наявність стабілізаційних ефектів. Зміни в М1 у короткостроковій перспективі спричиняють інфляційний вплив, але подальші прирости мають обмежений вплив через динаміку очікувань. Висновки. Поєднання фіскальних та монетарних заходів у 2020 році було безпрецедентним за масштабами і мало як позитивні, так і негативні наслідки. Результати підкреслюють важливість ретельного балансування політики для уникнення інфляційних ризиків при подоланні економічних криз. Досвід 2008 та 2020 років може бути корисним для розробки стратегії реагування на майбутні виклики.