Організаційно-економічне управління вартістю життєвого циклу будівельних об’єктів: проблеми та шляхи розв’язання - Титок, Вікторія Вікторівна; Сиволап, Юлія Володимирівна (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
Мета дослідження полягає у виявленні та аналізі проблем організаційно-економічного управління вартістю життєвого циклу будівельних об’єктів, а також у розробленні шляхів їхнього розв’язання для підвищення ефективності капітального будівництва в Україні. Методи дослідження охоплюють системний аналіз наукової літератури, порівняльний аналіз сучасних практик управління життєвим циклом будівельних об’єктів, а також SWOT-аналіз для оцінювання переваг і недоліків застосування різних управлінських підходів. Ефективне управління вартістю життєвого циклу будівельних об’єктів є визначальним чинником забезпечення їхньої економічної доцільності, довговічності та сталого розвитку. Результати дослідження вказують на основні проблеми, що перешкоджають ефективному управлінню вартістю життєвого циклу будівельних об’єктів: недостатня інтеграція сучасних інформаційних технологій (BIM-технології), низький рівень упровадження принципів сталого будівництва, обмеженість механізмів державного регулювання та недостатнє залучення приватного сектору до фінансування довгострокових будівельних проєктів. Для покращення ситуації запропоновано комплекс заходів, зокрема розвиток державно-приватного партнерства, стимулювання інвестицій у цифрову трансформацію будівельної галузі, удосконалення нормативно-правової бази та економічне стимулювання інновацій. У висновках підкреслено важливість інтегрованого підходу до управління вартістю життєвого циклу будівельних об’єктів, що враховує технологічні інновації, економічну ефективність та екологічні аспекти. Для подальших досліджень рекомендовано поглиблене вивчення впливу цифрових технологій та штучного інтелекту на управління вартістю життєвого циклу будівельних об’єктів, а також розроблення механізмів фінансування сталого будівництва в Україні.