Оцінка економічної ефективності впровадження розумних міст в Україні - Немировська, Оксана Вікторівна; Червона, Світлана Петрівна; Головач, Наталія Анатоліївна (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
У статті досліджується впровадження концепції «розумного міста» в Україні, що є особливо актуальним у зв’язку з необхідністю оптимізації міського управління, підвищення прозорості та ефективності використання ресурсів. Установлено, що сучасні виклики, зокрема воєнні дії, суттєво впливають на можливості реалізації інноваційних рішень через руйнування інфраструктури, переспрямування ресурсів на гуманітарні потреби та загальну економічну нестабільність. Метою дослідження є аналіз потенціалу українських міст щодо інтеграції елементів «розумного міста» з урахуванням наявних ресурсів, стану інфраструктури та рівня цифровізації, а також розроблення рекомендацій для підвищення ефективності таких проєктів. У роботі використано методи системного аналізу для оцінювання основних показників міського управління та порівняльного аналізу для визначення відмінностей між великими та малими містами. Результати дослідження свідчать, що великі міста України, такі як Київ, Львів та Харків, мають кращі можливості для впровадження інновацій завдяки частковій модернізації інфраструктури та розвиненій цифровій базі. Натомість інтеграція елементів «розумного міста» в середніх та малих містах ускладнюється через фінансові обмеження, застарілі технології та дефіцит кваліфікованих кадрів. Доведено, що воєнні дії погіршили наявні проблеми, зокрема через пошкодження інфраструктури та відтік професіоналів, що ускладнює навіть базові модернізаційні зусилля. У висновках наголошується на необхідності розроблення єдиної національної стратегії, спрямованої на прискорення цифровізації та модернізацію міської інфраструктури. Рекомендується посилити координацію між рівнями влади, залучити міжнародні інвестиції та впроваджувати програми підвищення цифрової грамотності населення. Подальші дослідження мають зосередитися на вивченні моделей відновлення міської інфраструктури з використанням інтелектуальних технологій, аналізі довгострокового економічного впливу «розумних міст» та адаптації глобального досвіду до українських реалій.