Інноваційно-інвестиційні проєкти як основа покращення інтегрованого інвестиційного клімату України - Свінцов, Олександр Миколайович; Луцик, Володимир Петрович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
Мета. Стаття присвячена дослідженню ролі інноваційно-інвестиційних проектів у формуванні та покращенні інтегрованого інвестиційного клімату України; аналізу чинників, які впливають на ефективність реалізації таких проектів, та розробці рекомендацій щодо їх впровадження в умовах сучасних викликів і післявоєнного відновлення економіки. Методи. У дослідженні використано комплексний підхід, що включає загальнонаукові та спеціальні методи: аналіз і синтез – для вивчення теоретичних засад інноваційно-інвестиційних проектів та їх впливу на інвестиційний клімат; системний підхід – для оцінки взаємозв'язку між інноваційною діяльністю, інвестиційною політикою та економічним розвитком України; статистичні методи – для аналізу динаміки залучення інвестицій та ефективності реалізації інноваційно-інвестиційних проектів; порівняльний аналіз – для дослідження міжнародного досвіду у формуванні сприятливого інвестиційного середовища та адаптації ефективних практик в Україні; метод експертних оцінок – для визначення ключових чинників, які впливають на успішність реалізації інноваційно-інвестиційних проектів. Застосування цих методів дозволяє всебічно оцінити сучасний стан та перспективи розвитку інтегрованого інвестиційного клімату України. Результати. У статті обговорюється значення інноваційних проектів для розвитку інвестиційного середовища, наводяться приклади успішних проектів та аналізуються механізми залучення інвесторів до впровадження новітніх технологій. Обґрунтовано роль інноваційно-інвестиційних проєктів як ключового елемента покращення інтегрованого інвестиційного клімату України. Автори аналізують сучасну інвестиційну привабливість країни, враховуючи вплив зовнішніх і внутрішніх викликів, таких як військові дії, економічна нестабільність та інфраструктурні втрати. Особливу увагу приділено впровадженню інноваційних підходів у пріоритетні галузі економіки, що сприяють сталому розвитку, цифровізації та підвищенню конкурентоспроможності українського бізнесу на глобальному рівні. Обґрунтовано, що інноваційно-інвестиційні проєкти сприяють модернізації виробничих процесів, впровадженню новітніх технологій, а також підвищенню ефективності використання ресурсів, що є особливо важливим в умовах обмежених фінансових і матеріальних можливостей країни. Доведено, що такі проєкти здатні забезпечити інтеграцію України у глобальні виробничі ланцюги, залучення іноземних інвестицій та розвиток експорту продукції з високою доданою вартістю. Висновок. Таким чином, вважаємо, що інноваційно-інвестиційні проєкти є не лише основою для відновлення економіки України, але й стратегічним інструментом для закріплення її позицій на міжнародній арені. Ефективна реалізація таких проєктів потребує комплексного підходу, зокрема створення прозорих умов для інвесторів. Запропоновано рекомендації щодо підвищення ефективності реалізації інноваційно-інвестиційних проектів, включаючи активізацію державно-приватного партнерства, податкові стимули та фінансову підтримку критичних секторів економіки. Результати дослідження демонструють, що інноваційно-інвестиційні проекти можуть стати потужним інструментом для створення сприятливого інвестиційного середовища в Україні навіть у складних умовах воєнного та післявоєнного періоду.