Вплив соціально-гуманітарних трансформацій на економічну безпеку системи закладів вищої освіти України - Бреус, Світлана Василівна; Чайка, Антон Володимирович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
Мета дослідження полягає у теоретичному обґрунтуванні та розробленні практичних рекомендацій щодо оцінювання впливу соціально-гуманітарних трансформацій суспільства на економічну безпеку системи закладів вищої освіти України в умовах повномасштабної війни. У процесі дослідження акцентовано увагу на доцільності проведення комплексного аналізування аспектів суспільного життя у стані соціально-гуманітарних трансформацій, визначенню характеру їх впливу на стійкість системи закладів вищої освіти та рівень її економічної безпеки. Методи, на яких базувались результати дослідження та слугували у якості підтвердження їх достовірності належали до загально наукових та спеціальних методів: логічний, теоретичного узагальнення, індукції, дедукції, порівняльного аналізу, структурно-функціонального аналізу, метод прогнозування. Сукупність цих методів дала підстави для використання системного підходу до оцінювання впливу соціально-гуманітарних трансформацій суспільства на економічну безпеку системи закладів вищої освіти України. Результати свідчать, що вимушені соціально-гуманітарні трансформації, спричинені війною, впливають на всі аспекти суспільного життя, включно з загальносвітовими тенденціями та трендами у вітчизняній сфері вищої освіти з урахуванням низки чинників впливу на неї, основними з яких є: демографічні, ринкові, культурні, соціальні, інфраструктурні, міжнародні. Визначено найбільш вагомі ризики, що є критичними для економічної безпеки системи закладів вищої освіти та низку позитивних змін. Висновки: у результаті проведеного дослідження окреслено комплекс заходів для забезпечення життєздатності системи закладів вищої освіти в умовах повномасштабної війни. Сформовано та поступово доведено гіпотезу про те, що реалізація цих заходів сприятиме мінімізації негативних наслідків трансформаційних процесів та підвищенню рівня стійкості вищої освіти України та економічної безпеки системи закладів вищої освіти. Перспективи подальших розвідок за проблематикою дослідження полягають у оцінюванні ефективності запропонованих заходів та розроблення удосконаленого науково-методичного підходу до забезпечення економічної безпеки системи закладів вищої освіти в умовах війни та у період післявоєнного відновлення економіки України.