Оптимізація бізнес-процесів у цифровій економіці для підвищення конкурентоспроможності регіонів - Самойленко, Вікторія Вікторівна; Власенко, Тетяна Олексіївна; Мікуліна, Марина Олександрівна (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
Швидкість розвитку цифрової економіки істотно вплинула на бізнес-операції, і це вимагає від бізнесу адаптації до нових технологічних та ринкових умов. Оптимізація бізнес-процесів за допомогою цифрових інструментів скорочує витрати, підвищує ефективність та конкурентоспроможність регіонів. У міру пришвидшення цифрової трансформації регіони, які не інтегрують сучасні технології, ризикують опинитися в економічній стагнації та втратити ринкову привабливість. Багато підприємств мають проблеми, пов’язані із застарілою інфраструктурою, недостатньою цифровою грамотністю та опором інноваціям, що свідчить про необхідність системних підходів до оптимізації бізнес-процесів. З огляду на посилення ролі цифрових платформ, великих даних, штучного інтелекту та блокчейну в економічній діяльності, визначення ефективних стратегій інтеграції технологій у бізнес-процеси має важливе значення. Розв’язання цих питань сприяє зміцненню регіональної економічної стійкості, залученню інвестицій та стимулюванню сталого розвитку. Метою дослідження є аналіз впливу оптимізації бізнес-процесів в умовах цифрової економіки на регіональну конкурентоспроможність та визначення ефективних стратегій цифрової трансформації. Розглянуто основні технологічні тренди, роль цифровізації в підвищенні продуктивності праці та бар’єри, що перешкоджають її впровадженню. Методи: аналіз наукової літератури, узагальнення, систематизація. Результати показують, що регіони, які активно впроваджують цифрові інструменти, демонструють вищу економічну ефективність, інноваційний потенціал та інтеграцію в глобальні ланцюги доданої вартості. Визначено критичні фактори, що впливають на успіх цифрової трансформації, такі як державна підтримка, готовність робочої сили та технологічна інфраструктура. У висновках підкреслено необхідність комплексних цифрових стратегій, які поєднують технологічні інвестиції з розвитком людського капіталу. Ефективна оптимізація бізнес-процесів у цифровій економіці дає можливість регіонам посилити свій економічний потенціал, підвищити стійкість бізнесу та досягти довгострокової конкурентоспроможності на глобальному ринку, який постійно інтегрується в цифрову економіку.