Статистичний аналіз структурних зрушень у експортному потенціалі України: виклики глобалізації та перспективи адаптації - Тума, Сергій Григорович; Яковенко, Ярослава Юріївна; Маслак , Марія Володимирівна; Пирогов , Дмитро Леонідович; Пирогов, Єгор Дмитрович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
Стаття присвячена комплексному аналізу тенденцій та змін в експортному потенціалі України в умовах війни та післявоєнного відновлення. Дослідження охоплює широкий спектр актуальних питань, включаючи детальний аналіз динаміки експорту товарів та послуг, структурні особливості експорту, географічний розподіл експортних потоків, а також внутрішні та зовнішні фактори, що впливають на формування та реалізацію експортного потенціалу країни. В умовах динамічних змін, коли перебіг економічних процесів надзвичайно швидкий, а промислові підприємства зацікавлені у забезпечені щонайменше стабільності виробництва на довоєнному рівні, але ставлять перед собою мету – продовження розвитку та розширення виробництва під час війни, доцільно послідовно і змістовно дослідити чинники, що впливають на та формують експортний потенціал країни. В статті проведено детальне дослідження ключових проблем, з якими стикається Україна в процесі розвитку експорту в умовах воєнного конфлікту та глобальних економічних змін, таких як руйнування інфраструктури, блокада морських портів, втрата ринків збуту, нестабільність валютних курсів, відтік кваліфікованих кадрів, погіршення іміджу країни. Також визначено перспективи розвитку експортного потенціалу України в контексті післявоєнного відновлення та інтеграції до європейського економічного простору, такі як інтеграція з ЄС, розвиток сфери послуг та диверсифікація, зміщення акценту на експорт товарів з високою доданою вартістю, залучення іноземних інвестицій, модернізація виробництва. На основі проведеного аналізу автори пропонують конкретні рекомендації щодо стимулювання експорту та підвищення конкурентоспроможності українських товарів і послуг на світовому ринку, враховуючи нові реалії та виклики. Особлива увага в статті приділяється аналізу впливу війни на експортні можливості України, а також адаптації українських підприємств до нових умов ведення бізнесу, з урахуванням змін у логістиці, ринках збуту та міжнародних торговельних відносинах. Стаття базується на актуальних статистичних даних, отриманих з офіційних джерел, та враховує останні дослідження в галузі міжнародної торгівлі та економічного розвитку. Для аналізу динаміки та структури експорту застосовано методи статистичного аналізу, що дозволило виявити ключові тенденції та закономірності, а також оцінити вплив різних факторів на експортну діяльність України.