Проблеми муніципального управління іпотечними операціями з сільськогосподарськими угіддями - Боровик, Петро Миколайович; Удовенко, Ірина Олександрівна; Рудий, Роман Михайлович; Іванчук, Олег Михайлович; Шемякін, Михайло Васильович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
В статті проаналізовано сучасний стан вітчизняного муніципального управління іпотечними операціями з сільськогосподарськими угіддями, ключовими перевагами якого є такі його особливості: іпотечні аграрні земельні кредити сприяють економії ресурсів та їх залученню аграріями; доступність земельних іпотечних кредитів; земельні ресурси виступають гарантією погашення кредиту та запорукою захисту позичальників-аграріїв; земельні ресурси, як об’єкт застави, дають змогу отримати кредит у значному розмірі та є гарантією цільового використання іпотечної позики. До найсуттєвіших проблем менеджменту у сфері іпотечних агроземельних операцій слід віднести недостатній рівень впливу органів місцевого самоврядування на укладання і виконання договорів земельної іпотеки та відсутність у муніципалітетів прав щодо припинення дії договору іпотеки у разі отримання іпотечних кредитів за завищеним ставками, чи у разі необхідності, а також відсутність в Україні Іпотечного земельного банку та слаборозвинена інфраструктура ринку земельної іпотеки. Напрямами вдосконалення іпотечних агроземельних операцій на рівні місцевих територіальних громад мають бути: відновлення Іпотечного земельного банку; вдосконалення нормативної бази стосовно оцінки агроземель; розробка і впровадження в усіх територіальних громадах України місцевих геопорталів; бюджетне стимулювання розширення інфраструктури ринку земельної іпотеки; державна підтримка аграріїв за рахунок бюджетного фінансування частки іпотечних доходів від операцій з агроугіддями (визначеного відсотку) Іпотечного земельного банку протягом перших 5-8 років після війни; заборона іпотечних операцій з агроземлями для іноземних кредиторів; забезпечення владних повноважень органів місцевого самоврядування на припинення дії угод земельної іпотеки для кредиторів, шо видають іпотечні позики за завищеними ставками, або використовують аграрні землі неефективно, чи не за цільовим призначенням.