Впровадження штучного інтелекту в управлінні ризиками в закупівлях для потреб оборони України - Пахачук, Ярослав Йосипович; Волков , Євгеній Віталійович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
У роботі досліджується специфіка впровадження штучного інтелекту (ШІ) для управління ризиками в закупівлях для потреб оборони України в умовах воєнного стану. Основна мета полягала в оцінюванні потенціалу ШІ для підвищення ефективності, прозорості та оперативності закупівельних процесів. Методологія включає системний аналіз ризиків на основі стандарту ISO 31000, адаптованого до специфіки оборонного сектору, а також застосування технологій машинного навчання та обробки природної мови для автоматизації оцінювання ризиків. Основні результати демонструють скорочення часу обробки документації на 30%, зниження корупційних ризиків на 15% і точність прогнозування зривів поставок на рівні 85%. Запропоновано модель інтеграції ШІ, адаптовану до реалій України. Висновки підкреслюють значущість впровадження ШІ для національної безпеки, водночас вказуючи на необхідність посилення кіберзахисту та розробки етичних стандартів для його широкого використання.