Проблеми реформування оборонних закупівель та шляхи їх вирішення для підтримання економічної стійкості держави в умовах воєнного стану та досягнення економічної безпеки у повоєнному розвитку України - Пархоменко, Павло Петрович; Деменєв, Олександр Миколайович; Ратушняк , Сергій Олександрович; Чернявська, Олена Володимирівна (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
В статті проведений аналітичний огляд проблем реформування системи оборонних закупівель в Україні, яке було розпочато Законом України “Про оборонні закупівлі” від17.07.2020 року та триває сьогодення у напряму приведення оборонних закупівель України у відповідність до найкращих практик НАТО. Показано, що оборонні закупівлі - це одна з компонент управління сектором безпеки та оборони держави, засіб підтримання економічної стійкості держави в умовах воєнного стану та шлях до досягнення економічної безпеки у повоєнному розвитку України. Проаналізовані проблеми оборонних закупівель для двох умовних періодів: до початку агресії рф проти України та під час відбиття агресії. Висвітлені та узагальнені пошукові заходи Уряду та Міністерства оборони України для розв’язання проблем: корегування нормативної бази; зміна архітектури системи оборонних закупівель; створення і налагодження діяльності професійних агенцій закупівель; децентралізація закупівель на рівні командувань видів та родів військ і військових частин (установ); започаткування . внутрішнього й державного аудиту оборонних закупівель;0запровадження закупівель за рамковими угодами; переведення у цифровий формат взаємодії Міністерства оборони України з виробниками та постачальниками товарів за оборонними закупівлями. Підведені досягнуті позитивні результати у реформуванні закупівель у контексті нарощування фінансування закупівель тилового майна і озброєння та зростання частки українських компаній як виробників і постачальників товарів, робіт і послуг за оборонними закупівлями, що сприяє розвитку національної економіки та зміцнює обороноздатність держави. Виокремлені та розглянуті напрями спрямування державної бюджетної та фінансової політики у сфері національної безпеки і оборони на 2025 – 2026 роки, які безпосередньо пов’язані із оборонними закупівлями. Показані подальші перспективи реформування оборонних закупівель у контексті адаптованої Річної національної програми співробітництва Україна – НАТО на 2024 рік та Стратегічного огляду оборонних закупівель Україна – НАТО, затвердженому на 75-му саміті НАТО 9-11.07.24 у Вашингтоні. Стаття призначена для причетних до оборонних закупівель, для привертання уваги до проблемних питань у сфері оборонних закупівель в умовах воєнного стану в державі та у повоєнний час, для пошуку консолідованих позицій з вирішення проблем у зацікавленому науковому і професійному середовищах та для продовження подальшого системного досліджування проблемних питань у сфері оборонних закупівель задля досягнення економічної стійкості та забезпечення економічної безпеки держави на довготривалу перспективу.