Синергія теорій економічного розвитку та діджиталізації будівельної сфери - Бреус, Світлана Василівна; Балимов, Олександр Станіславович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
Мета статті полягає у дослідженні взаємозв’язку категорії «діджиталізація» з теоріями економічного розвитку для виявлення впливу цифрових технологій на розвиток вітчизняної будівельної сфери. У процесі дослідження використано ряд методів, що дозволило забезпечити достовірність наведених висновків та рекомендацій забезпечило цілісність дослідження, до них належать такі: абстрактно-логічний метод – при аналізуванні та синтезі теорій економічного розвитку й формуванні висновків методи індукції та дедукції – для одержання певних умозаключень при формулюванні висновків на основі аналізування теоретичної бази та розширення знань; методи порівняння та систематизації – для визначення ключових аспектів теорій економічного розвитку та їх порівняння; метод групувань – при виявленні та окресленні взаємозв՚язку діджиталізації як категорії з теоріями економічного розвитку та зведення у певні групи за подібністю даній ознаці. Результати дослідження свідчать, що виявлена наявність існування зв՚язку з теоріями економічного розвитку дає підстави для формування комплексу заходів підвищення рівня економічного розвитку компаній будівельної сфери, що сприятиме поглибленню дослідження у напрямі забезпечення синергетичного ефекту у будівельній галузі, регіональному розвитку та державі в цілому. Висновки: дослідження взаємозв՚язку діджиталізації з теоріями економічного розвитку дозволило виявити вплив цифрових технологій на розвиток вітчизняної будівельної сфери. Сформовано та поступово доведено гіпотезу дослідження про існування зв՚язку діджиталізації з теоріями економічного розвитку з урахуванням наявності, ступеня та характеру, що дозволить сформувати комплекс заходів підвищення рівня економічного розвитку компаній будівельної сфери та сприятиме поглибленню дослідження у напрямі забезпечення синергетичного ефекту у будівельній галузі, регіональному розвитку та державі в цілому. Перспективи подальших розвідок полягають у розробленні удосконаленого науково-методичного підходу щодо формування механізму діджиталізації будівельної сфери з розробленням превентивних заходів адаптації до змін зовнішнього та внутрішнього середовища як проактивної реакції на виклики та негативні тенденції, що наразі спостерігаються у цій сфері в умовах повномасштабної війни та у період післявоєнного відновлення.