Вплив інтелектуалізації на економічну поведінку суб’єктів господарювання в умовах розвитку організаційно-економічного забезпечення економічної безпеки - Сімкова , Тетяна; Копча , Юрій (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2024)
У статті досліджено вплив інтелектуалізації на економічну поведінку суб’єктів господарювання в умовах розвитку організаційно-економічного забезпечення економічної безпеки. Розглянуто основні аспекти інтелектуалізації економіки, зокрема використання цифрових технологій, розвиток людського капіталу та впровадження інновацій. Визначено ключові аспекти забезпечення економічної безпеки підприємств, серед яких управління ризиками, стратегічне планування, автоматизація бізнес-процесів та цифровізація. Досліджено взаємозв’язок між рівнем інтелектуалізації та конкурентоспроможністю підприємств, а також окреслено перспективи подальшого розвитку інтелектуальних технологій у сфері бізнесу. Мета дослідження. Дослідити особливості економічної безпеки суб’єктів господарювання в умовах інтелектуальної економіки, проаналізувати взаємозв’язок між рівнем інтелектуалізації підприємств та їхньою економічною поведінкою, а також визначити організаційно-економічні складові, що сприяють підвищенню економічної безпеки в умовах цифровізації та глобалізації. Завдання дослідження. Завданням дослідження є аналіз впливу інтелектуалізації на економічну поведінку суб’єктів господарювання, дослідження ролі цифровізації та інформаційних технологій у забезпеченні економічної безпеки підприємств, встановлення основних загроз та ризиків для бізнесу в умовах цифрової трансформації, визначення ключових складових організаційно-економічного забезпечення стійкості бізнесу в умовах сучасних викликів, оцінка значення розвитку людського капіталу та інновацій для підвищення конкурентоспроможності підприємств, а також розробка рекомендацій щодо вдосконалення стратегій економічної поведінки підприємств у контексті інтелектуалізації.