Інвестиційний розвиток цифрових інновацій через взаємодію інституційних та індивідуальних інвесторів - Гудзь, Тетяна Павлівна; Педченко, Наталія Сергіївна; Гасій, Олена Володимирівна (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
Мета статті полягає у вивченні змін та виявленні проблем у сучасних процесах залучення заощаджень домогосподарств страховими компаніями, недержавними пенсійними фондами, інститутами спільного інвестування з окресленням перспективних напрямів результативного злиття капіталів інвестиційних фондів та приватних інвестицій задля посилення інвестування цифрової трансформації через розширення впровадження інновацій в економіці України. Методи. Поставлена мета досягається через вирішення завдань з використанням загальнонаукових та спеціальних методів дослідження: діалектичного підходу, методів аналізу та синтезу, індукції та дедукції, ретроспективного аналізу, вертикального та горизонтального аналізу, графічного методу, логічного підходу та методу узагальнення. Результати. Виявлено тенденції відносного розширення ємності ринку інвестицій в частині венчурного капіталу та довгострокових контрактів недержавного пенсійного страхування через залучення інституційними інвесторами заощаджень домогосподарств. Ці інвестиції визнано джерелами для вкладання у стартапи цифрових інновацій, які забезпечують високу результативність на основі використання штучного інтелекту для вирішення завдань у воєнній сфері та кібербезпеці, транспортуванню та логістиці, будівництві нерухомості, медицині та охороні здоров’я, фінансової екосистеми. Серед проблем на шляху інноваційних процесів цифрової трансформації національної економіки визнано: виснаження платоспроможного потенціалу бюджетів домогосподарств в умовах війни, зниження довіри до фінансових посередників через високу невизначеність економічної ситуації та необізнаність із сучасними трендами цифрової трансформації у світі та в Україні. Висновки. У статті доведено необхідність та можливість активізувати процеси фінансування перспективних цифрових інновацій в економіці України на основі взаємно ефективної співучасті інституційних та індивідуальних інвесторів в реалізації ШІ-стартапів. Втілення описаних напрямів розвитку співпраці небанківських фінансових посередників та домогосподарств у інвестиційно-інноваційній сфері цифрової трансформації має активізуватися вже у період повоєнної відбудови економіки України.