Обґрунтування стратегічних імперативів розвитку транспортних підприємств в умовах євроінтеграції - Костюк, Юрій Святославович; Гринів, Наталія Теодозіївна; Костюк, Ольга Святославівна (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
Метою статті є дослідження стану транспортної галузі України в умовах євроінтеграції, визначення стратегічних імперативів її розвитку та окреслення ключових викликів і можливостей для розвитку транспортних підприємств. Методологічним підґрунтям досліджень стали методи пізнання, аналізу та синтезу, а також формалізований, логічний та статистично порівняльний методи. Практична значимість дослідження полягає у обґрунтуванні того, що на сучасному етапі українським транспортним підприємствам та транспортній галузі необхідно здійснити інтеграційні процеси в європейський транспортний простір через модернізацію інфраструктури та гармонізацію стандартів перевезень. На основі аналізу і оцінки стану транспортних процесів розглянуто стратегічні напрями щодо розвитку мультимодальних перевезень, впровадження європейських стандартів та реформування нормативно-правової бази. Визначені можливості допоможуть транспортним підприємствам ідентифікувати основні виклики та сформувати дії, які позитивно відобразяться на рівні конкурентоздатності в умовах здійснення діяльності на внутрішньому та міжнародному ринках. Зроблені висновки на основі аналізу стану транспортної галузі України, оцінки динаміки її розвитку в умовах євроінтеграції та обґрунтуванні стратегічних кроків для її модернізації, дозволили визначити заходи, які спрямовані на підвищення ефективності діяльності транспортних підприємств, покращенні нормативного регулювання та залученні інвестицій для розбудови конкурентоспроможного транспортного сектору.