Організаційно-економічні механізми стимулювання інвестиційної діяльності в аграрних кластерах - Джангіров, Олександр Геннадійович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2024)
Дослідження автора спрямоване на обґрунтування теоретичних та методологічних засад формування ефективних організаційно-економічних механізмів стимулювання інвестиційної діяльності в аграрних кластерах, враховуючи сучасні виклики та особливості розвитку аграрного сектору України. В умовах воєнних дій та євроінтеграційних процесів, питання залучення інвестицій в аграрний сектор набуває особливої актуальності. Аграрні кластери, як форма інтеграції та кооперації, розглядаються як перспективний механізм для підвищення конкурентоспроможності та ефективності сільськогосподарського виробництва. У процесі дослідження використано комплекс загальнонаукових та спеціальних методів, зокрема: методи аналізу та синтезу, порівняння та узагальнення, системного підходу, та моделювання ситуацій. Проведено аналіз наукової літератури, монографічних досліджень, що характеризують інвестиційну діяльність в аграрному секторі України. У статті обґрунтовано теоретичні підходи до дослідження інвестиційної діяльності в аграрних кластерах та доведено необхідність державного стимулювання цього процесу. Визначено особливості аграрних кластерів, які впливають на інвестиційний клімат, цілі інвестиційної діяльності, особливості здійснення інвестицій та напрями інвестування. Розроблено пропозиції щодо удосконалення організаційно-економічних механізмів стимулювання інвестиційної діяльності в аграрних кластерах, враховуючи сучасні виклики, такі як воєнні дії та євроінтеграційні процеси. Розвиток аграрних кластерів є важливим напрямом підвищення конкурентоспроможності та ефективності аграрного виробництва в Україні. Ефективні організаційно-економічні механізми стимулювання інвестиційної діяльності в аграрних кластерах сприятимуть залученню інвестицій, модернізації виробництва, розвитку інфраструктури, створенню нових робочих місць, поліпшенню соціально-економічної ситуації сільських територій та забезпеченню продовольчої безпеки країни. Результати дослідження можуть бути використані для розробки державної політики з підтримки аграрного сектору, а також для прийняття інвестиційних рішень на рівні окремих підприємств та кластерів.