Ефективність бюджетної системи в умовах цифрової економіки: міжнародний досвід та виклики для України - Іоанно, Владислав Валерійович; Грицак, Оксана Степанівна; Василенко, Вадим Анатолійович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
Цифровізація бюджетної системи є ключовим елементом інтеграції України у світову економіку. Це дозволить країні інтегруватися з міжнародними фінансовими організаціями, залучити інвестиції та підвищити довіру до української економіки на світовій арені. Запозичення міжнародного досвіду та його адаптація до вітчизняних реалій необхідні для підвищення прозорості, ефективності та конкурентоспроможності країни. Впровадження цифрових технологій у державному секторі є не просто технологічним кроком, а й стратегічною необхідністю для економічного розвитку України. Метою дослідження є визначення особливостей ефективності бюджетної системи в умовах діджиталізації на засадах використання міжнародного досвіду для підвищення прозорості використання бюджетних коштів. У дослідженні використано теоретичні методи, такі як аналіз, синтез, індукція, дедукція, класифікація та моделювання. Емпіричні методи включали спостереження, аналіз наукових публікацій та міжнародних дослідників. Результати дослідження засвідчили, що Україна потребує адаптації кращого міжнародного досвіду у сфері бюджетних систем з урахуванням її специфіки, зокрема викликів, пов'язаних з технологічною інфраструктурою, рівнем цифрової грамотності населення та особливостями системи управління. Визначено ключові критерії ефективності бюджетних систем та детально досліджено роль цифрових технологій у підвищенні її ефективності. Описано міжнародний досвід цифровізації бюджетних процесів з акцентом на цифрові інструменти в управлінні бюджетом та їх порівняльний аналіз. Визначено виклики та перспективи вдосконалення бюджетних систем в умовах цифровізації. У висновку запропоновано шляхи підвищення ефективності бюджетної системи в умовах цифрової економіки, спираючись на міжнародний досвід, з метою адаптації національних інституцій до сучасних технологічних реалій, удосконалення фінансового менеджменту, підвищення прозорості та зменшення корупційних ризиків за допомогою цифрових технологій та інструментів.