Структурний аналіз регіональної енергетичної безпеки України в контексті зниження залежності від викопного палива - Гавриш, Олег Анатолійович; Вижанов, Олександр Сергійович (Здобутки економіки: перспективи та інновації, 2025)
Питання регіональної енергетичної безпеки України набуває особливої важливості в умовах щораз більших геополітичних ризиків, нестабільності енергетичних ринків та необхідності зменшення залежності від викопного палива. Перехід до стійких джерел енергії є ключовим фактором забезпечення енергетичної незалежності та стабільності економічного розвитку регіонів країни. Мета – дослідження спрямовано на структурний аналіз регіональної енергетичної безпеки України, визначення рівня залежності від традиційних енергоресурсів та обґрунтування шляхів її зниження через упровадження відновлюваних джерел енергії та енергоефективних технологій. Методи. У роботі використано статистичний аналіз енергетичного балансу регіонів, кореляційно-регресійний аналіз для оцінювання взаємозв’язків між рівнем енергозалежності та економічними показниками, а також SWOT-аналіз для визначення перспектив і загроз у сфері енергетичної безпеки. Проведене дослідження показало, що регіональна енергетична безпека України характеризується значними диспропорціями. Регіони, що мають доступ до власних енергетичних ресурсів, демонструють вищу стійкість до зовнішніх ризиків, тоді як регіони, що критично залежні від імпортованих енергоносіїв, стикаються із серйозними економічними та соціальними викликами. Аналіз продемонстрував, що високий рівень споживання викопного палива, зокрема природного газу та вугілля, залишається характерним для більшості регіонів, попри активний розвиток альтернативної енергетики. Значний потенціал мають інвестиції в сонячну, вітрову та біоенергетику, проте наявні бар’єри, зокрема нестача фінансування, нерозвинена інфраструктура та недосконале регулювання, уповільнюють цей процес. Результати дослідження підтверджують необхідність посилення державної підтримки регіональних ініціатив щодо впровадження «зеленої» енергетики, розвитку інфраструктури для розподіленої генерації та зменшення залежності від централізованих джерел постачання. Також важливою є інтеграція регіональних енергетичних стратегій у загальнонаціональну політику з метою створення єдиної системи управління енергетичною безпекою. Подальші дослідження можуть бути спрямовані на розроблення прогнозних моделей енергетичної безпеки з урахуванням кліматичних, економічних і політичних факторів, а також на оцінювання ефективності державної політики щодо стимулювання зеленої енергетики й підвищення енергетичної стійкості регіонів.